نوشته ها
آشنایی با علل و علائم بیماری لتارژی
بررسی علل و علائم بیماری لتارژی
معمولا فرد مبتلا به لتارژی در اثر کاهش هوشیاری احساس بیانگیزگی میکند و نسبت به فعالیتهای روزانه خود نگرش بیتفاوتی دارد. وی ممکن است احساس کند که در حالت مه مغزی (خستگی ذهنی یا گیجی) راه میرود و انرژی لازم برای انجام وظایف عادی خود را ندارد. سستی ناشی از لتارژی ممکن است ناشی از بروز یک مشکل جسمی یا ذهنی باشد. بههمیندلیل، درصورتیکه این وضعیت برای مدت طولانی ادامه یابد، باید برای تعیین علت آن به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.
علائم بیماری لتارژی
طبق اصول پزشکی، به افراد دارای علائم این بیماری لتارژیک (افراد بیحال) میگویند. علامت اصلی لتارژی احساس کندی یا سستی در عملکرد بدن بهخصوص مغز است که میتواند منجر به بروز نشانههای زیر شود:
- کاهش تمرکز و هوشیاری
- مشکل در توجه، تصمیمگیری یا یادآوری مسائل
- احساس سستی، خستگی مداوم و کمبود انرژی
- نیاز مکرر به نشستن و استراحت کردن
- خوابآلودگی و افزایش نیاز به خواب
- فقدان ابتکار یا انگیزه و کاهش علاقه به انجام کارهای روزمره
- تغییرات در خلقوخو
- تغییر در اشتها
- سفتی یا ضعف عضلانی
- سردرد یا بروز درد عضلانی در نواحی دیگر بدن
- کسالت یا احساس ناراحتی عمومی
لتارژی در نوزادان و کودکان خردسال
نوزادان یا کودکان خردسال نیز میتوانند بیحالی را تجربه کنند. علائم آن در بچهها که ممکن است نیاز به مراقبت فوری پزشکی داشته باشد عبارتند از:
- خواب بیشازحد، مشکل در بیدار شدن و کاهش گریههای طبیعی نوزاد
- تب بیشتر از ۳۸.۹ درجه سانتیگراد
- علائم کمآبی مانند گریه بدون اشک، خشکی دهان یا کاهش حجم ادرار
- بروز ناگهانی راش پوستی
- استفراغ شدید بهویژه برای بیش از ۱۲ ساعت
درصورتیکه کاهش هوشیاری فرزند شما ناشی از ابتلا به یک بیماری زمینهای مانند عفونت باشد، تاخیر در روند درمان گاهی تهدیدکننده زندگی است.
علت لتارژی (کاهش سطح هوشیار)
علت کاهش سطح هوشیاری گسترده است و میتواند از حالت خستگی موقت تا یک وضعیتی سلامتی مزمن متغیر باشد. لتارژی یک علامت ذهنی است و افراد به طور متفاوت آن را توصیف میکنند. بههمیندلیل، هیچ راه مشخصی برای آزمایش آن وجود ندارد. تنها راهکار بررسی سبک زندگی و سابقه پزشکی بیمار برای حذف تعدادی از علل موثر در بروز آن است. از علل رایج ابتلا به لتارژی (کاهش سطح هوشیار) میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
فشار بیش از حد
وارد کردن فشار بیشازحد به بدن ممکن است یکی از دلایل ساده و موقتی ابتلا به لتارژی باشد. فردیکه بیشازحد خود را از نظر جسمی خسته میکند، ممکن است احساس کند که ذخایر انرژی او تخلیه شدهاند و حتی با کاهش هوشیاری مواجه شود. انجام تمرینات ورزشی بسیار سخت، پیادهروی در مسافتهای طولانی، گذراندن زمان زیادی در آفتاب، ساعات طولانی کار کردن و انجام کارهای تکراری در وقوع این وضعیت موثر هستند. معمولا استراحت، افزایش مصرف آب و تغذیه خوب میتوانند به بهبودی فرد کمک کنند.
استرس و اضطراب مداوم
حضور در محیطهای پراسترس میتواند باعث شود که فرد احساس خستگی و بیحالی کند. بههمیندلیل، افراد مبتلا به افسردگی و اختلالات اضطرابی اغلب درگیر علائم لتارژی هستند.
آسیب و جراحت
برخی از آسیبهای حاد ممکن است باعث بیحالی و بروز سایر علائم لتارژی شوند، زیرا بدن از انرژی خود برای التیام جراحت استفاده میکند. به عنوان مثال افرادیکه دچار شکستگی استخوان میشوند، ممکن است متوجه شوند که در دوران نقاهت قابلیت انجام فعالیت کمتری دارند و بیحالتر هستند.
ورزش نکردن یا نداشتن فعالیت بدنی کافی
اگرچه فعالیت بیشازحد ممکن است فرد را با احساس خستگی یا بیحالی مواجه کند، اما نداشتن فعالیت بدنی کافی نیز ممکن است علائم مشابهی ایجاد کند. معمولا این مشکل در افراد مسن که کمتر ورزش میکنند یا حرکت بدنی دارند بیشتر مشاهده میشود.
مصرف مواد مخدر یا الکل
استفاده مداوم از الکل و مواد مخدر (مانند حشیش) میتواند منجر به بروز علائم لتارژی شود. این مساله ممکن است بهدلیل بروز عوارض جانبی آنها یا سایر عوامل مرتبط با مصرف آنها مانند کمبود خواب یا تغذیه نامناسب باشد.
کمبود خواب
فردیکه به اندازه کافی نمیخوابد یا کمخوابی شدید دارد، ممکن است روز بعد متوجه کمبود انرژی، بیحالی و کاهش هوشیاری خود شود. زیرا بدون استراحت مناسب، بدن زمان کافی برای ریکاوری ندارد.
خواب زیاد
پرخوابی نیز ممکن است باعث بروز علائم لتارژی شود. زیرا میتواند باعث اختلال در چرخه طبیعی خواب و بیداری بدن شود. بزرگسالان معمولا به حدود هفت تا نه ساعت خواب در هر شب نیاز دارند.
رژیم غذایی نامناسب
بدن شما به یک رژیم غذایی سالم و متعادل نیاز دارد تا تمام نیازهای غذایی خود را برآورده کند. داشتن یک رژیم غذایی نامناسب و حاوی پروتئین و کربوهیدرات اندک میتواند باعث بروز کمبودهای تغذیهای شود که در ابتلا به لتارژی و بیحالی موثر است. کربوهیدراتها منبع اصلی سوخت بدن هستند.
داروها
مصرف برخی از دارو مانند قرصهای خواب، داروهای ضدفشار خون، مسکنها، داروهای ضدافسردگی، آنتیهیستامینها، استروئیدها و دیورتیکها ممکن است منجر به کمبود انرژی یا احساس بیتفاوتی شود.
در این شرایط بهتر است با پزشک خود صحبت کند. درصورتیکه این مساله جز عوارض جانبی موقت دارو نباشد باید برای کاهش دوز یا تغییر دارو اقدام شود. بهتر است بدانید که ابتلا به بیماریهای جسمی و روانی زیر نیز در بروز لتارژی موثر است:
- عفونتها: آنفولانزا، کووید-۱۹، عفونتهای انگلی، هپاتیت، اچ آی وی یا ایدز، سل و مونونوکلئوز عفونی
- بیماریهای مزمن: بیماری کلیوی، بیماری کبدی، ام اس، سرطان، دیابت، فیبرومیالژیا و درد مزمن
- اختلالات خودایمنی: لوپوس و آرتریت روماتوئید
- مشکلات قلبی و عروقی: نارسایی قلبی، سکته قلبی و سندرم تاکیکاردی
- مشکلات مغزی: سکته مغزی، ضربه مغزی و سندرم خستگی مزمن
- شرایط ریوی: آمفیزم و بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
- عدم تعادل هورمونی: کمکاری یا پرکاری تیروئید و بیماری آدیسون
- اختلالات خواب: نارکولپسی، آپنه خواب و بیخوابی
- کمبودهای تغذیهای: کمخونی، کمآبی، سوءتغذیه و کمبود ویتامین B12 و ویتامین D
- شرایط سلامت روان: افسردگی، غم و اندوه و اضطراب مزمن
- اختلالات خوردن: پرخوری عصبی، بیاشتهایی، چاقی و کمبود وزن
اخیرا مشخص شده است که روند درمان سرطان با شیمیدرمانی و پرتودرمانی نیز در بروز لتارژی موثر است. در این وضعیت، اقدامات پرستاری در کاهش سطح هوشیاری بیمار اهمیت زیادی دارد.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون