نوشته ها
آشنایی با معده درد عصبی
بررسیب معده درد عصبی
معدهدرد عصبی به حالتی گفته میشود که معده انسان از عواطف و احساسات وی تأثیر گرفته و براثر حالاتی نظیر غم، اندوه، نگرانی، خشم، استرس، اضطراب، ترس و غیره، شروع به ترشکردن و رفلاکس کرده و محتویات معده را به سمت مری و حلق هدایت کند. اگر این علائم در کودک مشاهده شد، باید سریعتر به دکتر نفخ شکم کودکان مراجعه شود.
مشکلات گوارشی که سرمنشأ روانی و عصبی دارند امروزه در حال افزایش بوده و در سرتاسر جهان به وفور دیده میشود. البته نباید تمام تقصیرات را بر گردن عوامل محیطی، احساسی و عصبی انداخت. در صورتی که از مشکلات معده و دستگاه گوارش رنج میبرید و این اتفاق ناخوشایند درد و سوزش سردل و معده روزانه بارها و بارها برایتان اتفاق میافتد، در اسرع وقت به دکتر گوارش مراجعه کرده و با دادن آزمایش و معاینه بالینی، علت اصلی بیماری خود را مشخص کنید. مشکلاتی که برای روان و احساس انسان به وجود میآید بهصورت غیرمستقیم تأثیر خود را بر دستگاه گوارش و معدهدرد عصبی که به پشت میزند گذاشته و با تضعیف سیستم ایمنی بدن در کنار ایجاد تغییراتی در سطح ترشح هورمونهای مختلف، باعث بروز التهاب و درد در مجاری گوارشی و مخصوصاً معده میشوند.
معده درد عصبی در کودکان و افراد زیر ۴۰ سال بیش از سایر گروههای سنی اتفاق میافتد؛ اما شدت و عدت آن بهنحوی نیست که زندگی روزمره و خواب را تحت تأثیر قرار دهد. ضمناً معدهدرد عصبی یک درد و حالت پایدار نبوده و پس از مدتی بهبود مییابد، این درد تنها در مواقعی بروز میکند که تحریک عصبی اتفاق بیفتد. بههمین دلیل اغلب مورد توجه و اهمیت کافی قرار داده نشده و در آینده مشکلات بزرگتری را برای دستگاه گوارش شخص رقم میزند.
معدهدرد عصبی چگونه است؟ نشانه های معده درد عصبی
در نگاه اول شاید اینطور به نظر میرسد که معدهدرد عصبی حتماً باید با یک درد شدید و اذیت کننده در معده و ابتدای روده همراه باشد؛ اما همیشه اینگونه نیست. علائم معده درد عصبی میتواند خود را در قالبهای زیر به ما نشان دهد:
- دلشوره
- احساس گرفتگی، پیچخوردگی و گرهخوردگی در شکم
- احساس نگرانی و اضطراب
- لرزش یا کشش عضلات
- دفع گاز تکرارشونده
- حالت تهوع
- سوءهاضمه
- معده درد عصبی و تنگی نفس
- احساس سیر شدن سریع پس از خوردن غذا
- احساس نفخ یا گرما در شکم
- تکرر ادرار و تکرر مدفوع
علل ابتلا به معده درد عصبی
معده، روده و بهطور کلی دستگاه گوارش انسان تحت تأثیر عوامل مختلف و متعددی نظیر آلودگیهای ویروسی، عوامل باکتریایی، قارچها، انواع عفونتها، پرخوری، تندخوری، چاقی، خوب نجویدن غذا، عدم تحرک کافی، عادات نادرست غذا خوردن و خوابیدن، خوردن غذاهای شور، پرچرب، پر ادویه و نوشیدنیهای گازدار و اسیدی مانند انواع آبمیوهها دچار اختلال میشود. معدهدرد عصبی اما تحت تأثیر عوامل زیر ممکن است برای شخص رخ بدهد:
اضطراب اجتماعی (social anxiety)
اضطراب و استرسهایی که در جمع و در اثر تأثیر جمع به ما تحمیل میشود. ممکن است باعث بروز معدهدرد عصبی شود. اضطرابهایی نظیر ورود به مهمانیهای بزرگ و ناشناس، حس ترس روز اول مدرسه، حس غالب در مصاحبههای شغلی، حس شب و روز کنکور و عواملی از این دست.
اضطراب عملکردی (performance anxiety)
اضطراب عملکردی در مواقعی رخ میدهد که قرار است در یک رخداد بزرگ کاری را انجام دهید و دائم این استرس را دارید که آن کار را به بهترین نحو ممکن به سرانجام برسانید، مانند آماده شدن برای فینال مسابقات بین کلاسی در مدرسه، آماده شدن برای صحبت کردن سر صف یا ارائه یک کنفرانس برای جمعی از اساتید و دانشجویان. برای رفع مشکل درد معده عصبی میتوانید به دکتر گوارش و کبد بالغین مراجعه کنید.
استرس ناشی از ترس و نگرانی
استرس ناشی از ترس و نگرانی در زمانیهایی مانند سررسید پرداخت اقساط وام، قبولی در یک دانشگاه در شهری به جز شهر محل سکونت، اولین شبی که قرار است در منزل تنها بخوابید. تهدید شدن از سمت یک انسان شرور و زورگو بر انسان غلبه میکند. این ترسها و نگرانیها ممکن است خودشان را در قالب یکی از علائم ذکرشده برای معدهدرد عصبی به ما نشان دهند.
هیجان بیش از حد
داشتن هیجان بیش از حد را همه ما بارها و بارها در قالبهای مختلفی مانند حضور در مراسمهای ازدواج، خواستگاری، جشن فارغالتحصیلی، روز آخر حضور در پادگان بهعنوان سرباز، رفتن به شهربازی، آستانه سال تحویل، بازیهای تیم ملی در جام جهانی و مواردی از این قبیل تجربه کرده و خواهیم کرد. هیجان بیش از حد خواه و ناخواه تأثیر خود بر دستگاه گوارش را میگذارد.
هریک از احساسات و تجربههای ذکرشده به نحوی سیستم عصبی و گوارشی ما را تحت تأثیر میگذارند. برای مثال احساساتی مانند ترس و لذت، واکنشهای فیزیکی و شیمیایی مختلفی را بر بدن میگذارند، واکنشهایی مانند بالا رفتن ضربان قلب، ترشح آدرنالین، ترشح دوپامین و آنزیمهای دیگر که هریک تأثیر بهخصوصی را بر بدن انسان میگذارند.
این واکنشهای شیمیایی و فیزیکی میتواند شدت و عدت مختلفی به خود گرفته و اگر در درازمدت نادیده گرفته شود. میتواند با رقم زدن حالاتی نظیر سرگیجه، تشنج، استفراغ، رفلاکس معده و غیره، منجر به بیماریهایی نظیر فشارخون، زخم معده، ورم معده، التهاب روده، سندروم روده تحریکپذیر، اختلال در چرخه خواب و بیماریهای قلبی عروقی شود.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون