نوشته ها

اختلال بلع و گفتاردرمانی
بررسی اختلال بلع و گفتاردرمانی
اختلال بلع یا دیسفاژی عارضه ای شایع است که با بروز مشکل در گرفتن غذا ، مکیدن، جویدن و بلعیدن آن همراه است و دلایل مختلفی در بروز آن نقش دارند. این اختلال در مراحل مختلفی از فرآیند بلعیدن غذا میتواند رخ بدهد و از آن جایی که سبب ایجاد مشکل در تغذیه صحیح فرد می شود می تواند سبب بروز مشکلات عدیده ای برای فرد شود.
فرایند بلع غذا از گذاشتن لقمه غذا در دهان آغاز و تا ورود به معده و شروع فرایندهای بعدی گوارش غذا ادامه پیدا می کند و بروز اختلال در هریک از این مراحل می تواند سبب بروز اختلال بلع و بروز مشکلات گوارشی برای فرد شود. اگرچه اختلال بلع می تواند در هر فرد و در هر سنی رخ دهد اما در افرادی که مشکلات مغزی یا مشکلات سیستم عصبی دارند شایع تر است.
علائم اختلال بلع
- سرفه مکرر حین غذا خوردن یا پس از آن
- احساس گیر کردن غذا یا چیزی در گلو
- سرازیر شدن آب دهان
- احساس خفگی حین غذا خوردن
- احساس باقی ماندن غذا در حفره دهان
- احساس گرمای شدید بدن از خوردن غذا
- عدم تمایل به خوردن برخی مواد غذایی مانند آجیل
- عفونت مکرر ریه
دلایل اختلال بلع
- سکته مغزی ( شایع ترین علت بروز این اختلال در افراد بزرگسال است )
- ضربه مغزی
- فلج اطفال
- فلج مغزی
- بیماری هایی مانند پارکینسون و ام اس
- سرطان حنجره و مری
- شکاف کام و لب
- ناهنجاری های زبان
- سوختگی های شدید در ناحیه صورت
- شکاف حنجره
- نارس بودن و کم وزن بودن نوزاد ( اغلب نوزادانی که زودتر از زمان اصلی خود بدنیا می آیند به دلیل اینکه هنوز سیستم گوارشی آن ها تکامل پیدا نکرده دچار اختلال بلع هستند و نمی توانند از شیر مادر خود بدرستی تغذیه کنند )
روش های درمان
فردی که دچار این اختلال شده چه کودک باشد چه بزرگسال ابتدا باید توسط گفتاردرمانگر مورد ارزیابی دقیق قرار گرفته و عملکرد بلع و تغذیه وی بررسی شود و پس از مشخص شدن دلیل بروز این اختلال روش درمان مناسب برای وی اتخاذ شود. در صورتی که اختلال بلع ناشی از وجود مشکل در ناحیه دهانی و حلقی باشد گفتاردرمانگر با ارائه راهکارهای درمانی و تمرین های لازم به فرد کمک میکند با مشکلات کمتری غذا بخورد.
آموزش ورزش هایی برای تقویت عضلات درگیر در عملکرد بلع با این هدف که این عضلات برای همکاری با یکدیگر تمرین داده شوند تا بتوانند به بلع کمک کنند یکی از راهکارهایی است که متخصص گفتاردرمانی برای کمک به بهبود این اختلال استفاده می کند. تغییر رژیم غذایی نیز در مواردی به بهبود این اختلال کمک می کند.
متخصص گفتاردرمانی همچنین تمرینات خاصی را برای هماهنگی عضلات بلع یا تحریک اعصاب ایجادکننده رفلکس بلع به بیمار آموزش می دهد. آموزش روش های ساده قرار دادن غذا در دهان و یا قرار دادن بدن یا سر در یک پوزیشن خاص برای کمک به بلع بهتر نیز از خدماتی است که گفتاردرمانگر برای درمان اختلال بلع ارائه می دهد.
ارتباط با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون