نوشته ها
اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟
اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟
فرد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید تمایلی به ارتباطهای اجتماعی ندارد، احساسات زیادی از خود نشان نمیدهد و سرد و منزوی به نظر میرسد. چنین ویژگیهایی میتواند مشکلات زیادی برای او و خانوادهاش بهوجود آورد. در نتیجه شناخت و تشخیص به موقع اختلال شخصیت اسکیزوئید اهمیت ویژهای دارد.
اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست ؟
افراد مبتلا به «اختلال شخصیت اسکیزوئید» (Schizoid Personality Disorder | ScPD) الگوی پایداری از عدم تمایل به برقراری ارتباط با دیگران از خود نشان میدهند. این بیمیلی و انزوای آنها مختص به بازه زمانی خاصی نیست و در تمام حوزههای زندگی آنها در دراز مدت دیده میشود. همچنین، این افراد بهندرت «هیجان» (Emotion) خاص و شدیدی بروز میدهند. بهطوری که تقریبا هرگز آنها را ذوقزده، خیلی غمگین یا عصبانی نمیبینیم. گاه به نظر میرسد آنها افرادی گوشهگیر، سرد و بیروح هستند اما خودشان متوجه نیستند رفتارشان تا چه حد نامتعارف و مشکلساز است.
اختلال شخصیت اسکیزوئید، جزو اختلالهای «خوشه الف» (Cluster A) اختلالهای شخصیت است که با رفتارهای غیرمعمول و عجیب شناخته میشوند. این اختلال نیز مثل تمام اختلالهای شخصیت دیگر اگر درمان نشود، تا کهنسالی همراه فرد باقی میماند. افراد مبتلا به این اختلال بهخاطر رفتار انعطافناپذیر و غیراجتماعی خود بهمرور دچار مشکلاتی در روابط نزدیک، محل تحصیل، محل کار یا محیطهای اجتماعی دیگر میشوند.
علائم اختلال شخصیت اسکیزوئید
برخی نشانههای اختلال شخصیت اسکیزوئید به علائم اختلال شخصیت اجتنابی یا اختلال اسکیزوفرنی و… شباهت دارند، برای همین تشخیص دقیق اختلال شخصیت اسکیزوئید بر عهده روانشناس یا روانپزشک است. با این حال، میتوان گفت افراد مبتلا به این اختلال از دید دیگران عجیب و غیرعادی هستند. رایجترین علائم اختلال شخصیت اسکیزوئید به شرح زیر است.
- تنهایی و فعالیتهای انفرادی را ترجیح میدهند.
- به روابط صمیمی علاقهای ندارند.
- به روابط جنسی علاقهای ندارند یا علاقه بسیار کمی دارند.
- معمولا هیچ دوست نزدیکی ندارند.
- از فعالیتهای کمی لذت میبرند یا از هیچ فعالیتی لذت نمیبرند.
- به سختی میتوانند نسبت به مسائل مختلف هیجانی نشان دهند. مثلا به ندرت لبخند میزنند یا حتی عصبانی میشوند.
- شوخطبعی را درک نمیکنند و سرد و خشک به نظر میرسند.
- ممکن است انگیزهای برای رسیدن به هدف خاصی نداشته باشند.
- نسبت به تمجیدها و انتقادهای دیگران بیتفاوتند.
- نسبت به هنجارها و انتظارات اجتماعی بیتفاوتند.
- اغلب وقت خود را به خیالپردازی درون ذهن خود میگذارند.
- معمولا به موضوعات غیرانسانی مثل نجوم و ریاضی علاقه دارند.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید ممکن است هرگز ازدواج نکند و در بزرگسالی نیز با والدین خود زندگی کنند. این افراد معمولا در زندگی روزمره خود مشکلی ندارند اما به خاطر ناتوانی اجتماعی خود، در معرض خطر افت تحصیلی، کاری و مالی هستند. اغلب اوقات آنها شغلی را انتخاب میکنند که حداقل تماس با دیگران را داشته باشد و ممکن است در کار خود موفق باشند اما روابط نزدیک آنها اغلب با مشکل روبهرو است.
همچنین، افراد مبتلا به این اختلال بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، اختلال اسکیزوفرنی، دیگر اختلالهای شخصیت، افسردگی، خودکشی و اختلالهای اضطرابی هستند.
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون