نوشته ها

افراد نیازمند به تست اکو قلب
افراد نیازمند به تست اکو قلب
اکوکاردیوگرافی که اکوی قلبی و سونوگرافی قلب نیز نامیده میشود یک آزمون بدون درد است که با استفاده از امواج فراصوت (اولتراسونیک) تصاویر متحرک قلبی ایجاد مینماید. این تصاویر، سایز و شکل قلب و همچنین کارکرد حفرات ودریچه های قلبی رانشان میدهند. برای انجام این تست نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارید زیرا این تست نوعی جراحی نیست و علاوه بر اینکه آسیبی به شما نمیرساند هیچ اثرات جانبی نیز ندارد.
در اکوکاردیوگرافی، امواج فراصوت برای ایجاد تصاویری از بطنها، دریچهها، دیوارهها و عروق خونی قلب (آئورت، شریانها، رگها) به کار میروند.
در روند انجام تست اکو، پروب دستگاه بر روی قفسه سینه بیمار قرار میگیرد. این پروب امواج صوتی را به قلب بیمار وارد میکند و سپس اکوی بازگشتی آن را به دستگاه منتقل مینماید.
چه افرادی باید تست اکو قلب انجام دهند؟
پزشک ممکن است در مواردی برای بررسی ساختار قلب و عملکرد آن، تست اکو را درخواست کند. این تست به پزشک کمک میکند تا اطلاعات خوبی را در زمینههای زیر را به دست آورد:
سایز قلب
بزرگ بودن سایز قلب ممکن است در اثر فشار خون بالا، بازگشت خون به دریچهها یا نارسایی قلبی باشد. همچنین تست اکو میتواند افزایش ضخامت در دیوارهها و بطنهای قلبی را شناسایی کند. این افزایش ضخامت ممکن است در اثر فشار خون بالا، بیماریهای دریچههای قلبی یا بیماریهای مادرزادی ایجاد شده باشد.
حرکات عضلات قلب
عوارض ناشی از سکته های قلبی ممکن است موجب تضعیف عملکرد عضلات قلبی در فرایند پمپاژ خون گردند. تضعیف عضلات قلبی همچنین ممکن است در اثر نارسایی خون کافی به قلب اتفاق بیفتد که یکی از علائم بیماری عروق کرونری میباشد.
مشکلات دریچه های قلبی
تست اکو میتواند نشان دهد که کدام یک از دریچههای قلبی به خوبی باز یا بسته نمیشوند و یا اینکه کدام یک از دریچهها دچار تنگی (استنوزیس) هستند. علاوه بر اینها تست اکو رشد تومور یا ایجاد عفونت در اطراف دریچههای قلبی را به خوبی نشان میدهد.
مشکلات ساختاری قلب
تست اکو می تواند نقصهای مادرزادی قلب مانند سوراخهای قلبی را تشخیص دهد. نقصهای مادرزادی قلبی مشکلات ساختاری ای هستند که از زمان تولد پدیدار میشوند. نوزادان و کودکان به منظور تشخیص نقایص قلبی مجبور به انجام تست اکو میباشند.
قابلیت تشخیص لختههای خونی با تومورها
اگر فردی دچار سکته مغزی شده باشد، به منظور ارزیابی وجود یا عدم وجود لختههای خونی یا تومورها باید اکوکاردیوگرافی انجام دهد. همچنین ممکن است پزشکی به منظور بررسی پاسخ به درمانهای قلبی تست اکو را درخواست نماید
روش انجام تست اکو قلب یا اکوکاردیوگرافی
برای انجام تست اکو از بیمار خواسته میشود که به پشت یا به روی پهلو دراز بکشد. سپس تکنسین الکترودهای کوچکی را بر روی قفسه سینه بیمار قرار میدهد. این الکترودها توسط سیمهایی به دستگاه الکتروکاردیوگراف متصل شده اند و اطلاعات را به این سیستم منتقل مینمایند. الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) ضربان قلب را در طول تست نشان میدهد. معمولا اتاق های اکو تاریک هستند تا تکنسین بهتر بتواند صفحه مانیتور را ببیند.
تکنسین ژل مخصوصی را بر روی قفسه سینه شما قرار میدهد و سپس پروب را بر روی آن به آرامی فشار می دهد. وجود این ژل موجب میشود تا امواج صوتی با کیفیت بهتری به بدن منتقل شوند.
توجه : برای انجام برخی از اکوها لازم است تکنسین سالین یا ماده رنگی مخصوصی را وارد یکی از رگهای شما کند تا تصاویر واضح تری از قلب شما ایجاد شود. این ماده رنگی با آنچه در آنژیوگرافی از آن استفاده میشود متفاوت است.
ممکن است تکنسین از شما بخواهد که کمی جابه جا شوید و یا اینکه نفس خود را برای مدت کوتاهی حبس نمایید تا بتواند تصاویر بهتری را به دست آورد.
پروب باعث تابش امواج فراصوت به بافت بدن میشود و سپس امواج برگشتی آن را جذب مینماید و با انتقال به دستگاه اکو، تصاویر قلبی بر روی مانیتور پدیدار میشوند. این تصاویر به صورت ویدئو ذخیره می گردند در نتیجه پزشک میتواند بعدا آنها را مشاهده نماید.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون