نوشته ها
تشخیص علل هیدروسفالی
تشخیص علل هیدروسفالی
هیدروسفالی بیماری است که در آن مایع مغزی نخاعی جمع شده و باعث بزرگی سر می شود، این شرایط معمولا در کودکان موجب آسیب مغزی می شود در نتیجه بزرگی سر در نوزادان و یا اختلالات حرکتی و کنترلی در بزرگسالان از جمله مواردی هستند که می توانند پزشک را به سمت تشخیص بیماری ای به نام هیدروسفالی سوق دهند. در واقع یکی از علت های اندازه گیری دور سر جنین در دوران بارداری هم همین است تا بتوان به وسیله ی آن هرچه زودتر این بیماری را تشخیص داد. اگر شما هم جزو کسانی هستید که فرزند دلبندتان مبتلا به هیدروسفالی شده، و یا عزیزی در خانواده دارید که بعد از حادثه یا به علت افزایش سن و اختلالات متعاقب آن دچار این بیماری شده است، مقاله زیر را تا انتها بخوانید.
علل ایجاد هیدروسفالی
سه علت عمده برای بروز این اختلال وجود دارد و هر سه ی این ها باعث جمع شدن مایع مغزی نخاعی در بطن های مغزی که در عمق مغز قرار دارند، و اعمال فشار به سایر بخش های مغز می شود.
- اولین و شایع ترین عامل، بروز انسداد در مسیر عبور مایع مغزی نخاعی است.
- دومین مورد که معمولا در اثر التهاب بافت مغز اتفاق می افتد، جذب ناکافی این مایع بوده
- سومین عامل، تولید پیش از اندازه ی مایع مغزی نخاعی می باشد.
هر سه ی این موارد در نتیجه ی علت اولیه ای بروز پیدا می کنند که به صورت ژنتیکی و یا اکتسابی به وجود آمده است. با اینکه در هر سنی می توان انتظار این بیماری را داشت، اما باید توجه کرد که بیشتر در نوزادان و افراد بالای شصت سال اتفاق می افتد.
علت اولیه بروز هیدروسفالی در جنین یا نوزادان
با توجه به موارد ذکر شده در پاراگراف قبل می توان گفت علت ایجاد انسداد و یا التهاب و یا تولید بیش از اندازه مایع مغزی نخاعی می تواند در نتیجه شرایط زیر باشد که البته در بیشتر مواقع علت این عارضه ناشناخته است؛ با این حال موارد زیر از جمله مواردی هستند که می توانند علت بروزش باشند. مواردی مثل:
- رشد غیر معمول سیستم عصبی
- تولد زودرس که احتمال خونریزی در بطن های مغزی را بیشتر می کند.
- بیماری هایی که در دوران بارداری باعث التهاب بافت مغز جنین می شوند مثل سرخچه یا سفلیس.
ریسک فاکتور های بروز هیدروسفالی در بزرگسالان
تومور یا ضایعه ی مغزی یا نخاعی، عفونت هایی مثل مننژیت یا اوریون که دستگاه عصبی مرکزی را درگیر می کنند، و خونریزی مغزی که در اثر سکته هموراژیک و یا جراحات و سوانح اتفاق می افتند، ریسک فاکتور های بروز این بیماری در بزرگسالان هستند.
تشخیص
پزشک بر اساس علائم بیمار و معاینات فیزیکی و عصبی و تصویر برداری هایی مثل سی تی اسکن و ام آر ای که از مغز انجام می دهد می تواند بیماری را تشخیص دهد.
میزان خطر بیماری
بله؛ و در صورت عدم درمان در ۵۰ درصد موارد کشنده هم می باشد. آن دسته از کسانی هم که بیماری خود را درمان نکرده و هنوز زنده مانده اند، به احتمال زیاد دچار آسیب های مغزی و ناتوانی های فیزیکی هستند.
زندگی با بیماری هیدروسفالی
همانطور که گفته شد این بیماری درمانی ندارد اما با درمان های موجود می توان کاری کرد. که فرد حتی الامکان زندگی نرمالی داشته باشد. البته باید گفت که حتی در صورت رفع علت اولیه ی بیماری ممکن است هنوز هم لازم باشد. تا بیمار زیر نظر پزشک بوده و از نظر شرایط مایع مغزی نخاعی اش بررسی شود.
کودکانی که دچار این عارضه شده اند اگر هر چه زودتر بیماریشان تشخیص داده شده. و درمانشان شروع شود می توانند طول عمر عادی ای داشته باشند. و نوزادانی هم که جراحی برایشان انجام می شود. در صورت بقا تا یک سالگی طول عمرشان در اثر این بیماری کاهش پیدا نمی کند.
آیا شنت قرار داده طی جراحی هیدروسفالی نیاز به تعویض دارد؟
این مورد بستگی به شرایط خود بیمار و شنت دارد به طوری که ممکن است. برای فردی یک جراحی کافی بوده و فرد دیگری در طول سال نیاز به چندین جراحی پیدا کند.
آیا این بیماری ارثی است؟
به نظر می رسد که هیدروسفالی مادرزادی که به محض تولد وجود دارد. با بعضی نقایص ژنتیکی که می تواند از یکی از والدین یا هردو منتقل شود در ارتباط است، اما این ارتباط هنوز به طور کامل مطالعه نشده است.
ارتباط با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون