نوشته ها
تشخیص و درمان آژیتاسیون (بی قراری روانی-حرکتی)
نحوه تشخیص و درمان آژیتاسیون (بی قراری روانی-حرکتی)
آژیتاسیون،اختلال بی قراری روانی – حرکتی است که باعث می شود فرد هنگام احساس اضطراب شدید. حرکات غیر ارادی و بدون هدف انجام دهد. اختلال روانی آژیتاسیون ( به انگلیسی : Agitation ) به عنوان بی قراری روانی – حرکتی هم شناخته می شود که باعث می شود فرد با احساس اضطراب شدیدی که دارد حرکتی بی اختیار انجام دهد.
آژیتاسیون ، بیان فیزیکی اضطراب و تنش روانی است و به صورت احساس برانگیختگی ، اذیت ، بی قراری و عصبی بودن بروز میکند. این احساسات ممکن است به دلیل برخی از موقعیت ها ، رویدادها ، حرفها یا موارد بی دلیل ایجاد شود. فرد مبتلا به آژیتاسیون و بی قراری روانی – حرکتی ، حرکاتی بدون هدف انجام می دهد مثلا در اتاق قدم می زند. با انگشتان ضرب می گیرد یا تند تند صحبت میکند. معمولا در بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی ، یا بیماری هایی که روی سلامت روان و عملکرد اعصاب شناختی اثر می گذارد ، آژیتاسیون دیده می شود. مثل اختلال استرس بعد از حادثه یا افسردگی .
تعریف آژیتاسیون
در پزشکی به احساس تنش و بی قراری درونی ، آژیتاسیون می گویند. دراین حالت به راحتی ناراحت و آزارده می شوید و احساس میکنید با ید حرکتی انجام دهید. در شرایط عادی این احساس زمانی بروز می کند که تحت استرس زیادی باشید که کاملا طبیعی است. ولی گاهی اوقات یک مشکل پزشکی یا روانپزشکی میتواند باعث بروز این حالت شود. مشکلات هورمونی ، بیماریهای روانی مانند اسکیزوفرنی ، اختلال دو قطبی و آلزایمر میتواند باعث بروز آژیتاسیون شود. گاهی اوقات در موارد نادر تومور مغزی میتواند باعث بروز آژیتاسیون شود.
علایم آژیتاسیون با بی قراری روانی – حرکتی
فرد مبتلا به بی قراری روانی – حرکتی نمیتواند آرام و بی حرکت بماند و از حرکات بدنی برای آزاد کردن تنش و اضطراب استفاده میکند. فرد مبتلا به آژیتاسوین اغلب بی قرار است. سریع حرکت میکند و حرکتی انجام میدهدکه بی اختیار و بی هدف است.
شایع ترین علایم آژیتاسیون عبارتند از :
- پریشانی و دیسترس یا هیجانی
- ضربه زدن مکرر به اشیا
- بی قراری
- شروع و تمام کردن ناگهانی کارها
- مدام قدم زدن
- به خود پیچیدن
- تند صبحت کردن
- فشار دادن دست ها
- – تفکر سریع
- – حرکت دادن بی دلیل اجسام
- – ازدحام افکار
علایم آژیتاسیون حاد عبارتند از :
- میل به حرکت بدون هدف
- احساس ناخوشایند
- بی صبری
- بدخلقی وعصبی بودن
- رفتار سرسختانه
- هیجان بیش از حد
با وجودی که افرد مبتلا به آژیتاسیون میتوانند به صورت همزمان عصبانی با خشن رفتار کنند ولی این بیماری با پرخاشگری یکی نیست.
رفتارهایی که در فرد مبتلا به آژیتاسیون دیده می شود
- طی کردن مسیر رفت و برگشتی به صورت مکرر
- درآوردن و پوشیدن مجدد لباس
- پیچ و تاب دادن به دست ها
- ضربه مداوم زدن با پا به زمین
- ضرب گرفتن با انگشتان روی سطوح
- حرکت دادن و برداشتن بی دلیل اجسام
آژیتاسیون در حالت شدید می تواند منجر به آسیب زدن به خود شود. از جمله کندن پوست لب ، جویدن ناخن ها ، یا کندن و جویدن دیگر بخش های بدن به حدی که شروع به خونریزی کند.
علل آژیتاسیون
با وجودی که آژیتاسیون بیشتر در بیماران اختلال دوقطبی دیده می شود. ولی در افرادی که به مشکلات زیر مبتلا هستند هم دیده می شود :
- استرس کاری
- احساس بیماری
- خستگی زیاد
- پانیک یا حمله وحشت
- اختلال اضطرابی
- افسردگی
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون