نوشته ها
توانبخشی سکته مغزی
توانبخشی سکته مغزی
امروزه سکته مغزی یکی از شایعترین علل ناتوانی بشمار میرود. بیشتر مبتلایان به سکته مغزی بعد از مرحلهی حاد زنده میمانند و این درحالی است که در حدود نصف این افراد به طور دائم از ناتوانی و معلولیت فیزیکی رنج خواهند برد. به دنبال بهبود روشهای تشخیصی و مراقبتهای درمانی، میزان سکته مغزی منجر به مرگ کاهش یافته و امید به زنده ماندن و متوسط طول عمر بیماران بیشتر شده است.
بنابراین شیوع بیماران زنده مانده به دنبال سکته مغزی که به ناتوانیهای حرکتی و شناختی مبتلا هستند رو به گسترش میباشد.
نقش بازتوانی سکته مغزی
توانبخشی نقش مهمی در بهبودی پس از سکته مغزی دارد. هدف از توانبخشی، کمک به ایجاد مهارتهایی است که به دنبال سکته مغزی از بین رفته است. توانبخشی به دنبال سکته مغزی به بازیابی استقلال و بهبود کیفیت زندگی کمک میکند.
شدت عوارض سکته مغزی و میزان توانایی هر فرد برای بهبودی به طور گسترده متفاوت است. ثابت شده که افرادی که در یک برنامه توانبخشی متمرکز شرکت میکنند، عملکرد بهتری نسبت به دیگران خواهند داشت.
با توجه به شیوع این بیماری و میزان ناتوانی افراد پس از آن، مطالعات قوی و فراوانی انجام شده که بیانگراین است که توانبخشی پس از سکته مغزی بر پیامدهایی همچون افزایش شاخص فعالیتهای روزانه و نیز کاهش میزان ناتوانی و کاهش میزان مرگ ومیر اثر بخش می باشد، لذا امروزه توانبخشی این گروه از بیماران مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
توانبخشی چه زمانی آغاز میشود؟
هرچه زودتر توانبخشی آغاز شود، احتمال بیشتری وجود دارد که تواناییها و مهارتهای از دست رفته بهبود پیدا کند.
با این حال، اولویتهای فوری در فاز حاد سکته مغزی عبارتند از:
تثبیت وضعیت بالینی بیمار
کنترل شرایط تهدید کنندهی حیات
جلوگیری از سکته مجدد
محدود کردن عوارض ناشی از سکته مغزی
معمولا توانبخشی بعد از گذشت ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از سکته مغزی و در زمانی که بیمار همچنان بستری میباشد، آغاز میگردد.
توانبخشی سکته مغزی چقدر طول میکشد؟
مدت زمان توانبخشی بستگی به شدت سکته مغزی و عوارض ناشی از آن دارد. برخی از بیماران به سرعت بهبود مییابند اما بیشتر افراد به توانبخشی طولانیمدت نیاز دارند که تا چند ماه یا چند سال پس از سکته مغزی ادامه خواهد داشت.
برنامه توانبخشی در طول زمان و همراه با بهبودی بیمار با یادگیری مهارتهای جدید و همچنین تغییر نیازهای بیمار، تغییر خواهد کرد. با تمرین مداوم، بیمار همچنان از درمان سود میبرد.
توانبخشی سکته مغزی کجا انجام میشود؟
قبل از ترخیص بیمار از بیمارستان در فاز حاد، توانبخشی شروع شده و بهترین برنامهی توانبخشی برای بیمار تدوین میگردد. عواملی که باید مد نظر قرار گیرند شامل نیازهای بیمار، میزان پوشش دهی خدمات توسط بیمه و شرایط بیمار و خانوادهی وی برای ادامهی توانبخشی به صورت بستری و یا سرپایی میباشد.
بعد از گذراندن مرحلهی حاد و ترخیص بیمار، گزینه های پیش رو برای ادامهی توانبخشی عبارتند از:
بخشهای توانبخشی بستری سکته مغزی
میتواند شامل مراکز مخصوص و انحصاری توانبخشی و یا بخشی از بیمارستان یا درمانگاههای عمومی باشد. بیمار ممکن است به مدت دو یا سه هفته برای دریافت برنامهی توانبخشی فشرده بستری باشد.
بخشهای توانبخشی سکته مغزی سرپایی
این مراکز اغلب بخشی از یک بیمارستان یا کلینیک هستند و بیمار چند روز در هفته جهت ادامه درمان مراجعه میکند.
مراکز پرستاری آموزش دیده: خدماتی که در این مراکز ارائه میشود متفاوت است. برخی، مراکزؚ تخصصی خدمات توانبخشی هستند در حالی که برخی دیگر گزینههای درمانی کمتری ارائه میکنند.
برنامهی توانبخشی در منزل: توانبخشی در منزل انعطافپذیری بیشتری نسبت به گزینههای دیگر دارد. ایراد اساسی آن، عدم دسترسی به تجهیزات توانبخشی تخصصی میباشد.
شما عزیزان می توانید که سوالات خود را با ما در میان بگذارید. با کلیک کردن اینجا سوالات خود را برسید.
مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب و نورون
برای دریافت اطلاعات بیشتر به بخش تماس با ما مراجعه کنید.
برای مشاهده پیج اینستاگرام مرکز تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی :