نوشته ها
درمان ام اس با داروهای اکریلی زوماب و ریتوکسیماب
درمان ام اس با داروهای اکریلی زوماب و ریتوکسیماب
در ام اس چه اتفاقی می افتد
در یک توضیح ساده در بیماری ام اس یک سری از سلولهای ایمنی بدن که به آنها گروه لنفوسیت B و نیز لنفوسیت T گفته می شود. به سلولهای میلین (پوسته ای که بر روی اعصاب کشیده شده) حمله می کنند. تخریب این پوسته به شکل زخم مانع از ارتباط درست بین مغز و عضلات می شود. داروی اکرلی زوماب در واقع به سطح سلولهای لنفوسیت B می چسبد (سلولهای ایمنی) و این سلولها را کنترل می کند. و به این ترتیب با تولید آنتی بادی کمتر، از تخریب بیشتر سلولهای میلین جلوگیری می نماید.
این دارو به صورت تزریقی و هر ۶ ماه یکبار مصرف می شود. با توجه به آزمایشات صورت گرفته بر روی نمونه های ام اس پیش رونده دارو توانسته است. بر روی این افراد اثرات درمانی موثری داشته باشد. و همین امید زیادی را برای رسیدن به سطح مناسب درمانی در این بیماران افزایش داده است.
نقش سلولهای لنفوسیت B در ام اس
تحقیقات زیادی که بر روی بیماران ام اس و در محل تخریب میلین صورت پذیرفته بود نشان داد که بیشترین تعداد لنفوسیتهای موجود در محل از نوع T هستند ولیکن داروی اکرلی زوماب که بر روی لنفوسیت های b بنا نهاده شده و نتایج شگفت انگیز دارو نشان دهنده نقش لنفوسیت های b در این بیماری است به گفته دکتر هازور (رهبر تحقیقات دارو در شرکت ژن تک) احتمالا این سلولها نقش هدایت و رهبری را در تخریب سلولهای میلین به عهده دارند
در واقع اکرلی زوماب نگاه محققین را بر رویکردهای درمانی بیماری ام اس تغییر داده و امید زیادی برای رسیدن به مرحله درمان ایجاد کرده است.
اکرلی زوماب در مقایسه با داروی ریتوکسیماب
ریتوکسیماب به عنوان یک داروی قدیمی تر نسبت به اکرلی زوماب نشان دهنده شواهدی از اثر لنفوسیت B در ام اس بود و با اینکه توانست نتایج خوبی را در درمان بیماران ام اس به بار بیاورد ولیکن با توجه به اینکه این دارو برگرفته از ترکیبی از پروتئین های انسانی و پروتئین های حیوانی بود. پس از مدتی سلولهای بدن، قسمت حیوانی را به عنوان یک بیگانه فرض و مورد حمله قرار می دهند و نتایج درمان را به سمتی به غیر از درمان مد نظر (در این مورد شاهد کاهش اثر دارو و بروز عوارض می شویم) هدایت می کنند. ولیکن داروی اکرلی زوماب به طور کامل از پروتئین های انسانی برداشته شده و چنین پیش بینی در مورد آن صادق نیست.
می توان گفت تا کنون درمانی به قدرت اکرلی زوماب برای ام اس نداشته ایم و این دارو عملا می تواند پیشرفت ام اس را متوقف کند.
داروی ریتوکسیماب
ریتوکسیماب یک آنتی بادی مونوکلونال است که در حال حاضر به عنوان یک درمان قوی برای بیماری ام اس مورد بررسی قرار گرفته است. Rituximab یک درمان تایید شده برای انواع مختلف سرطان خون است و تحت عنوان Rituxan (در ایالات متحده آمریکا) و MabThera (در اروپا) به بازار عرضه می شود.
ریتوکسیماب ، یک آنتی بادی ضد CD20- کیمریک است. که به عنوان یک گزینه درمانی برای بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) توجه بیشتری را به خود جلب می کند. به غیر از آزمایشات کنترل شده کوچکتر ، تعداد افزاینده ای از مطالعات در جمعیت های دنیای واقعی نشان می دهد که اثرات بالایی براساس نتایج بالینی و عصبی ریتوکسیماب در بیماران مبتلا به MS در حال برگشت به حال نخستین هستند ، انجام می شود. شواهد اضافی همچنین اثربخشی ریتوکسیماب با درمان فنوتیپ های مترقی MS را نشان می دهد.
در این بررسی موضعی ، ما شواهد موجود در مورد مکانیسم های عملکرد ، اثربخشی ، ایمنی ، تحمل و سایر جنبه های بالینی ریتوکسیماب در درمان ام اس را خلاصه و بحث می کنیم. سرانجام ، ما شکافهای دانش فعلی و لزوم انجام مطالعات مقایسه ای را با سایر روشهای اصلاح کننده بیماری در MS برجسته خواهیم کرد.
چگونه rituximab کار می کند
Rituximab یک آنتی بادی مونوکلونال (پروتئینی است که برای هدف قرار دادن و اتصال به یک پروتئین خاص) ایجاد شده است. که در رشد و گسترش سلولهای سرطانی خون ولنفوم دخالت می کند. این ماده با هدف قرار دادن آنتی ژن CD20 ، ماده ای که در سطح سلولهای ایمنی خاصی به نام سلولهای B یافت می شود ، کار می کند. Rituximab به آنتی ژن موجود در سطح سلول متصل می شود. که مرگ سلول B را فعال می کند. از آنجا که سلول های B در آسیب های میلین در مولتیپل اسکلروز نقش دارند ، ریتوکسیماب ممکن است برای درمان بیماری مفید باشد.
طریقه مصرف، مقدار و توانایی مصرف
RITUXAN یک راه حل روشن و بی رنگ برای تزریق داخل وریدی است:
۱۰۰ میلی گرم / ۱۰ میلی لیتر در یک و سرنگ یکبار مصرف
۵۰۰ میلی گرم / ۵۰ میلی لیتر در یک سرنگ یکبار مصرف
چرا قدرت اکرلی زوماب باعث انتشار سریعتر این دارو و قرارگرفتن در دسترس بیماران نشد
اگر چه داروی مذکور به عنوان یک داروی قدرتمند نمود کرده و نتایج تحقیقات در این موضوع همه شواهد را به نفع آن نشان می دهد. ولی با توجه به اینکه هنوز نتایجی از عوارض دارو در دسترس نیست. و اینکه اصولاً پزشکان تا به دست آمدن نتایج کامل از دارو نسبت به مصرف آن تا حدودی مقاومت می کنند. و آنها می خواهند از صحت و سلامت کامل بیمارشان نسبت به دارو مطمئن شوند. همچنین قیمت زیاد و شکل همکاری شرکتهای بیمه ای از مواردی است که باعث شده پذیرش دارو به تعویق بیافتد.
این دارو در درمان کدام نوع ام اس کارایی دارد؟
همانگونه که مطرح شد اکرلی زوماب هم برای ام اس نوع عود کننده-فروکش کننده و هم برای نوع پیشرونده نتایج قابل قبولی داشته است. گرچه اثرات آن در نوع پیشرونده در حد ۲۵ درصد گزارش شده است. ولیکن همین نتایج می تواند به گفته دکتر هازور آستانه ای برای رسیدن به حد خوبی از درمان بیماران ام اس شود و به گفته دکتر هاورز ش” در آستانهی ورود به دورانی هستیم که توقف و درمان نوع پیشرفتهی اماس نیز در دسترس خواهد بود، اما هنوز به آن نقطه نرسیدهایم “
ارتباط با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون