نوشته ها
روانشناسی کار چیست؟
روانشناسی کار چیست؟
اگر هنوز وارد بازار کار نشدهاید، دوست دارید اولین شغل شما چه کاری باشد؟ از چه ابزاری میتوانید برای انتخاب شغل یا استخدام کارکنان کمک بگیرید؟ چگونه میتوان کارمندان را تشویق کرد تا بالاترین بازده ممکن را داشته باشند؟ چگونه میتوان اختلافات محیط کاری را رفع کرد؟ پاسخ تمام این سوالات مربوط به شاخهای از روانشناسی، به نام «روانشناسی کار» (Workplace Psychology) است.
روانشناسی کار، علم مطالعه رفتار فردی و گروهی انسانها در سازمانها و محل کار است. این شاخه از رواشناسی به ما کمک میکند تا درک کنیم چه چیزهایی رفتار کاری را تحت تاثیر قرار میدهد. در نتیجه، میتوانیم فضای کار را به گونهای تغییر دهیم که هم به نفع کارکنان و هم به سود کارفرمایان باشد. گاهی روانشناسی کار به نام «روانشناسی صنعتی-سازمانی» (Industrial and Organizational Psychology) نیز شناخته میشود. برخی از مسائلی که روانشناسی کار بررسی میکند در فهرست زیر آورده شدهاند:
- آسیبهای روانی در محل کار
- فرسودگی شغلی
- افزایش بهرهوری کارمندان،
- مدیریت سطح استرس در محیط کار
- گزینش کارکنان
- و…
به همین دلیل، امروزه بسیاری از سازمانها و شرکتهای بزرگ، برای رفع مشکلات خود از روانشناسان کمک میگیرند.
مهمترین مفاهیم در روانشناسی کار
سلامت روانی، امنیت، آزار روانی، فرسودگی شغلی و… همگی از مهمترین مفاهیم روانشناسی کار هستند و معنای خاص خود را در رابطه با محیط کار دارند. هر کدام از این موارد بخش گستردهای از روانشناسی کار را به خود اختصاص میدهند. در ادامه هر یک از این مفاهیم مهم را جهت آشنایی اولیه، به اختصار توضیح میدهیم.
سلامت روانی در محیط کار به چه معنا است؟
اولین و مهمترین وظیفه روانشناسی، حفظ سلامت روان انسانها است. شاخه روانشناسی کار نیز از این قاعده مستثنا نیست و تلاش میکند تا سلامت روانی افراد را در محیط کاری تضمین کند. حال سوال این است که محیط کاری سلامت از نظر روانشناسی، چه شرایطی دارد؟
محیط کاری سلامت باید بهطور مداوم فضایی ایجاد کنند تا کارمندان احساس امنیت، خودکارآمدی، ارزشمندی و تولیدگری داشته باشند. چنین محیطی میتواند استرس کاری را به خوبی مدیریت کند و سرمایههای انسانی خود را با بهرهوری بالا حفظ کند.
امینت شغلی در روانشناسی کار
امنیت شغلی در محیط کار بخش مهمی از سلامت روانی است. یک بخش از امنیت شغلی، ثبات کاری است. این بخش میتواند شامل اطمینان به آینده کاری، آسودگی ذهنی بابت درآمد و… باشد. بخش دیگری از امنیت شغلی، مربوط به آزادی بیان و انعطاف کاری است. کارمندان باید آزاد باشند که ایدهها، سوالات و نگرانیهای خود را مطرح کنند و مطمئن باشند در برابر آنها یا اشتباهات خود، تنبیه و تحقیر نمیشوند. انعطاف در محیط کار سبب نوآوری و خلاقیت میشود زیرا افراد میتوانند بدون ترس از تمسخر یا اخراج، ریسک کنند. در محیطی که انعطافپذیری وجود دارد، ارائه بازخورد صریح، اعتراف به اشتباهات و یادگیری از سایر اعضای تیم سبب افزایش عملکرد کارکنان میشود.
از سوی دیگر، هنگامی که افراد امنیت روانی کافی را در محیط کار احساس کنند و بدانند که دیدگاهها و نگرانیهای آنها در نظر گرفته میشود، خود را نه فقط یک کارمند، بلکی جزئی از یک کل خواهند دانست. این افراد باور خواهند داشت که بخش موثری از گروهی هستند که باید برای پیشرفت آن تلاش کنند و پس از آن، شغل برایشان چیزی بیشتر از یک حرفه خواهد بود. امنیت روانی با ایجاد حس اعتماد بین کارمند و کارفرما آغاز میشود. کارفرما باید به خوبی روشن کند که چه انتظاری از کارمند دارد و کارمند نیز باید توقعات خود را از محیط کار مطرح کند. در صورتی که این انتظارات به صورت دو طرفه رفع شود، امنیت روانی شکل میگیرد. در ادامه، آزادی بیان کافی در محیط کار باعث تداوم این احساس میشود.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون