نوشته ها
روش های درمانی دیستونی
بررسی روش های درمانی دیستونی
برای کنترل انقباضات عضلانی، پزشک ممکن است ترکیبی از داروها، فیزیوتراپی یا جراحی را به شما پیشنهاد دهد.
تجویز دارو
تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس، دیسپورت و سایر موارد) به عضلات خاص ممکن است انقباضات عضلانی بیمار را کاهش داده یا از بین ببرد و حالتهای غیرعادی ناشی از دیستونی را بهبود بخشد. تزریقات معمولاً هر سه تا چهار ماه یکبار تکرار میشود. عوارض جانبی معمولاً خفیف و موقتی هستند. آنها میتوانند شامل ضعف، خشکی دهان یا تغییرات صدا باشند.
سایر داروها، مواد شیمیایی درون مغز (انتقالدهندههای عصبی) که بر حرکت عضلات تأثیر میگذارند را هدف قرار میدهند.
این گزینهها عبارتند از:
- کاربیدوپا، لوودوپا و … این داروها میتوانند سطح انتقالدهنده عصبی دوپامین را افزایش دهد.
- تریهکسیفنیدیل و بنزتروپین (کوژنتین). این دو دارو به غیر از دوپامین بر روی انتقالدهندههای عصبی دیگر نیز عمل میکنند. عوارض جانبی میتواند شامل از دست دادن حافظه، تاری دید، خوابآلودگی، خشکی دهان و یبوست باشد.
- تترابنازین (زنازین) و دوترابنازین (آستدو): این دو دارو باعث انسداد دوپامین میشوند. عوارض جانبی میتواند شامل آرام بخشی، عصبی شدن، افسردگی یا بیخوابی باشد.
- دیازپام(والیوم)، کلونازپام(کلونوپین) و باکلوفن: این داروها انتقال عصبی را کاهش میدهند و ممکن است به برخی از اشکال دیستونی کمک کنند. آنها ممکن است عوارض جانبی مانند خوابآلودگی ایجاد کنند.
جراحی عصبکشی انتخابی
این روش، که شامل بریدن اعصابی است که اسپاسم عضلات را کنترل میکنند، ممکن است یک گزینه برای درمان برخی از انواع دیستونی باشد که با استفاده از روشهای درمانی دیگر با موفقیت درمان نشدهاند.
فیزیوتراپی
پزشک ممکن است فیزیوتراپی یا کاردرمانی یا هر دو مورد را برای کمک به کاهش علائم و بهبود عملکرد بیمار پیشنهاد کند. اگر دیستونی بر صدای شما تأثیر گذاشته، گفتاردرمانی کمک میکند. کشش یا ماساژ نیز برای تسکین درد عضلانی کمک کننده است.
عمل جراحی
اگر علائم شما شدید است، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند: تحریک عمیق مغز. الکترودها با عمل جراحی در قسمت خاصی از مغز شما کاشته میشوند و به مولدی که در قفسه سینه شما تعبیه شده متصل میشوند. ژنراتور پالسهای الکتریکی را به مغز شما میفرستد که ممکن است به کنترل انقباضات عضلانی ناخواسته کمک کند. تنظیمات موجود در ژنراتور را میتوان برای درمان شرایط خاص هر بیمار تنظیم کرد.
شیوه زندگی و درمانهای خانگی
دیستونیا هیچ درمانی ندارد، اما شما میتوانید کارهای مختلفی انجام دهید تا اثرات آن به حداقل برسد؛ از جمله:
ترفندهای حسی برای کاهش اسپاسم
لمس قسمتهای خاصی از بدن ممکن است باعث شود اسپاسم به طور موقت متوقف شود.
گرما یا سرما
استفاده از گرما یا سرما میتواند به کاهش درد عضلات کمک کند.
مدیریت استرس
مهارتهای مقابله ای موثر برای مدیریت استرس را یاد بگیرید، مانند تنفس عمیق، حمایت گرفتن اجتماعی و گفتگوی مثبت با خود
طب جایگزین
بر روی درمانهای جایگزین دیستونی بخوبی مطالعه نشده است. قبل از شروع ، از پزشک خود در مورد درمانهای طب مکمل سوال کنید.
تکنیکهای آرامسازی
مراقبه و تنفس عمیق. هر دو ممکن است استرس را کاهش دهند که باعث تشدید اسپاسم میشود.
بازخورد زیستی
یک درمانگر از دستگاههای الکترونیکی برای نظارت بر عملکردهای بدن شما مانند تنش عضلانی، ضربان قلب و فشار خون استفاده میکند. سپس میآموزید که چگونه میتوانید پاسخهای بدن خود را کنترل کنید، که ممکن است به کاهش تنش و استرس عضلانی کمک کند.
یوگا
یوگا ترکیبی از وضعیتهای بدنی، تکنیکهای تنفس و مراقبه یا آرامش است.
پیشآگهی بیماری دیستونی به چه صورت است؟
دیستونی از نظر پیشرفت نیز متغیر است. برای برخی از بیماران، بیماری به طور مداوم بدتر میشود. و برای دیگران، علائم ثابت است. برای برخی، دیستونی در یک مرحله نسبتاً جزئی باقی میماند و بیشتر پیشرفت نمیکند. مرحله پیشرفته با حرکات موزون سریع و غیرارادی، حالتهای پیچشی، انقباضات تنه، راه رفتن غیرعادی و در نهایت تغییر شکلهای
ثابت وضعیتی مشخص میشود. این اختلال معمولاً با درد همراه نیست، اما مطمئناً ممکن است منجر به درد در مناطق آسیب دیده شود. دیستونی گردنی میتواند به ویژه به دلیل تخریب ستون فقرات، تحریک ریشههای عصبی یا سردردهای مکرر دردناک باشد. دیستونی اندام ممکن است در ابتدا درد ایجاد نکند اما با گذشت زمان دردناک شود. حرکات کنترل نشده عضلانی ممکن است باعث خراب شدن مفاصل شده و احتمالاً منجر به بروز آرتروز شود.
کنار آمدن و زندگی با دیستونی میتواند دشوار و ناامید کننده باشد. بدن شما ممکن است همیشه مطابق میل شما حرکت نکند و در موقعیتهای اجتماعی ناراحت باشید.
ارتباط با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون