نوشته ها
عدم کنترل هیجانات منفی
عدم کنترل هیجانات منفی چه بلایی بر سر ما میآورد؟
بدون شک موجب بروز اعمال ناپسند و درنهایت پشیمانی میشود: بهطورمثال شما ممکن است در روزنامهها حوادث ناگواری را زیاد مطالعه کردهاید که منشاء آن هیجانهای منفی هستند.
-
موجب اغفال میشود:
اگر نتوانید کسی را با دلایل منطقی وادار به انجام کاری کنید با تأثیر گذاشتن بر او بهوسیله کلمات میتوانید حالت هیجانی منفی در او ایجاد کنید و او را به انجام کاری وادار کنیم که دلخواه ماست.
-
عقل و منطق را تحت تأثیر قرار میدهد:
این حالت وقتی به وجود میآید که هیجانها بهصورت شدید و ناگهانی ظاهر شوند.
وقتی هیجانهای شدیدی مانند ترس یا خشم بر ما غلبه میکنند، مقدار زیادی گلیکوژن وارد خون میشود تا سوخت زیادی را به عضلات بدن برساند.
-
اختلالات خواب:
هیجانات منفی غیرمهار شده میتوانند باعث اختلال در خواب و کاهش کیفیت آن شوند. اغلب افرادی که در کنترل هیجانات منفی خود ناتوان هستند، با مشکلات خواب مانند بیداری در شب، افسردگی صبحگاهی و خواب غیرعمیق مواجه میشوند.
-
افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای جسمی:
استرس و هیجانات منفی طولانی مدت میتوانند منجر به افزایش خطر بروز بیماریهای مزمن مرتبط با ایمنی بدن مانند بیماریهای قلبی، فشار خون بالا و ضعف سیستم ایمنی شوند.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
-
روابط ناسالم و سمی:
عدم کنترل هیجانات منفی میتواند روابط شخصی را تحت تأثیر قرار دهد. افرادی که هیجانات خود را به درستی کنترل نمیکنند، ممکن است در برخورد با دیگران خشونت آمیز، ناراحت کننده یا نامناسب رفتار کنند و درنتیجه روابط ناسالم و پر از تنشی را تجربه میکنند.
-
کاهش عملکرد تصمیمگیری:
هیجانات منفی قوی میتوانند توجه و حافظه را تحت تأثیر قرار داده و قدرت تصمیمگیری را کاهش دهند. افرادی که هیجانات خود را به درستی کنترل نمیکنند، ممکن است در تصمیمگیریهای مهم و استراتژیک به جای عقلانیت، بیشتر به هیجانات و واکنشهای ناهنجار متکی شوند.
-
کاهش سلامت روان:
هیجانات منفی غیرمهار شده میتوانند باعث افزایش استرس، اضطراب و افسردگی شوند. این امر به مرور زمان میتواند منجر به مشکلات روانی مانند اختلال اضطرابی، افسردگی و اختلالات خلقی شود.
سخن آخر
بسیاری از کارها را به آن دلیل انجام میدهیم که نیروی هیجان در آن نهفته باشد. در زندگی هیچچیز بزرگی تاکنون بهدست نیامده است مگر آنکه پشت آن قدرت هیجان نهفته باشد. هر فرد باتوجه به ویژگیهای شخصیتی خود، برای تسکین زخمها و ناکامیهای هیجانی گذشته، به شکل متفاوتی عکسالعمل نشان میدهد.
برخی از افراد سعی در انکار یا پنهان کردن هیجانات خود دارند، اما دسته دیگری از افراد هیجانات خود را به شکل داد و فریاد کردن، درگیری فیزیکی یا بد و بیراه گفتن نشان میدهند. بنابراین اگر به شیوهای درست برخورد نکنیم، ممکن است منجربه مشکلات اخلاقی و رفتاری شود. نخستین کاری که برای کنترل و مدیریت هیجانات منفی و مهار احساساتی چون خشم، ترس، غم و تنفر باید انجام دهید این است که با واقعیت ماهیت این احساسات روبهرو شوید و نسبت به آنها آگاهی پیدا کنید؛ با این کار میتوانید برای همیشه آنها را برای خود حل کنید و به بیان دیگر پرونده این احساسات را برای خود ببندید. در چنین شرایطی باید از مهارت خودآگاهی استفاده نمایید و احساسات، باورها و خواستههای خود را در موقعیتهای ناخوشایند بشناسید.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
جهت اطلاع بیشتر در کانال تلگرام کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان عضو شوید.
مطالب پیشنهادی کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون (کلینیک مغز و اعصاب اصفهان):
راهکارهای اثربخش برای کنترل هیجانات منفی (۱)