نوشته ها

علائم بیماری گرفتگی عروق مغز
علائم بیماری گرفتگی عروق مغز
گرفتگی رگ مغز و یا انسداد عروق مغزی (Cerebral Artery Stenosis) زمانی رخ میدهد که شریانهای داخل جمجمه توسط پلاک یا بیماری مسدود میشود. عروق مسدود شده در مغز سبب ایجاد چالش های خاصی میشود. این شریانها کوچکتر از شریانهای کاروتید هستند و ممکن است در اعماق مغز دفن شوند، جایی که دسترسی به آنها برای جراح سختتر است. در صورت عدم درمان گرفتگی عروق مغز، این بیماری میتواند احتمال حملات ایسکمیک گذرا (TIA)، سکتههای کوتاه یا سکته مغزی را تا حد زیادی افزایش دهد.
علائم بیماری گرفتگی عروق مغز
گرفتگی عروق مغز در مراحل اولیه، ممکن است چیزی را از خود به نمایش نگذارد. علائم گرفتگی عروق مغز ممکن است تا زمانی که به اندازه کافی جدی نشود مغز شما را از خون محروم کرده و باعث سکته مغزی شود.
علائم و نشانههای سکته مغزی عبارتند از:
- بی حسی یا ضعف ناگهانی در صورت یا اندامها، اغلب فقط در یک طرف بدن
- مشکل ناگهانی در صحبت کردن و درک
- مشکل دید ناگهانی در یک یا هر دو چشم
- سرگیجه ناگهانی یا از دست دادن تعادل
- سردرد ناگهانی و شدید بدون علت شناختهشده
علل ابتلا به گرفتگی عروق مغزی
بیماری شریان کاروتید و یا گرفتگی عروق مغز به دلیل تجمع پلاکها در عروقی که مسئولیت انتقال خون به مغز شما را دارند ایجاد میشود. این پلاکها در حقیقت تودههایی از کلسترول، کلسیم، بافت فیبری و سایر بقایای سلولی هستند که در محل آسیب میکروسکوپی داخل شریان جمع میشوند. این فرآیند جمعآوری از تودهها آترواسکلروز نامیده میشود. شریانهای کاروتید که با پلاکها مسدود میشوند سفت و باریک هستند. گرفتگی عروق مغز باعث ایجاد مشکل در رساندن اکسیژن و مواد مغذی به ساختارهای حیاتی مغز میشود.
عوامل خطر ابتلا به گرفتگی عروق مغز
عواملی که خطر ابتلا به بیماری گرفتگی عروق مغزی را افزایش میدهند عبارتند از:
فشار خون بالا:
فشار بیش از حد بر دیواره شریانها میتواند آنها را ضعیف میکند. این موضوع سبب میشود تا آنان آسیبپذیرتر باشند.
مصرف تنباکو:
نیکوتین نیز میتواند پوشش داخلی رگهای شما را تحریک کند. علاوه بر این کشیدن سیگار ضربان قلب و فشار خون شما را نیز افزایش میدهد. فشار خون بالا خود یکی از عوامل افزایش گرفتگی عروق مغز به شمار میرود.
دیابت:
دیابت توانایی شما برای پردازش موثر چربیها کاهش میدهد. خطر قرارگیری بیشتر در معرض فشار خون بالا و تصلب شرایین نیز از دیگر عوارض دیابت است.
سطح بالای چربی خون:
سطوح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم و سطوح بالای تریگلیسیرید و چربی خون، موجب تشویق بیشتر تجمع پلاکها و در نتیجه گرفتگی عروق مغز میشود.
سابقه خانوادگی:
اگر یکی از بستگان مبتلا به تصلب شرایین یا بیماری عروق کرونر باشد، خطر ابتلا به بیماری گرفتگی عروق بیشتر است.
سن:
رگها با افزایش سن انعطافپذیری خود را از دست میدهند. این عارضه خطر ایجاد آسیب و گرفتگی عروق مغز را افزایش میدهد.
چاقی:
اضافه وزن احتمال ابتلا به فشار خون بالا، گرفتگی عروق و دیابت را افزایش میدهد.
عدم ورزش:
ورزش نکردن به ایجاد شرایطی که باعث صدمه به شریانها میشود کمک میکند. از جمله آنها میتوان به فشار خون بالا، دیابت و چاقی اشاره کرد.
عوارض گرفتگی عروق مغزی
سکته مغزی ایسکمیک:
گرفتگی عروق مغزی میتواند باعث ۱۰ تا ۲۰ درصد از سکتهها شود. سکته مغزی یک اورژانس پزشکی است که میتواند موجب آسیب دائمی به مغز و ضعف عضلانی اندام فرد شود. حتی در موارد شدید، سکته مغزی می تواند کشنده باشد.
سکته مغزی:
گرفتگی عروق باعث سفت شدن رگها میشود. این موضوع میتواند چنان رگها را باریک کند که خون کافی نتواند به بخشهایی از مغز شما برسد.
پلاکهای پارهشده:
تکهای از پلاک ممکن است شکسته شود و به شریانهای کوچکتری از مغز جاری شود. قطعه پلاک ممکن است در یکی از این شریانهای کوچکتر گیر کند و انسدادی را ایجاد کند. این انسداد موجب قطع شدن جریان خون بخشی از مغز میشود.
انسداد لخته خون:
برخی از پلاکها مستعد ترک خوردن و تشکیل سطوح نامنظم بر روی دیواره عروق هستند. در این مواقع بدن به گونهای واکنش نشان میدهد که گویی به آن منطقه آسیب وارد شده است. بر همین اساس سلولهای خونی را که به فرآیند لخته شدن کمک میکنند به آن ناحیه میفرستد. نتیجه این فرآیند میتواند یک لخته بزرگ باشد که جریان خون به مغز را مسدود یا کند کرده و باعث سکته میشود.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون