نوشته ها
علل و درمان لکنت زبان در بزرگسالان
لکنت زبان در بزرگسالان
لکنت زبان در بزرگسالان اگرچه به اندازه کودکان شایع نیست اما احتمال بروز آن در اثر بیماری هایی همچون سکته مغزی ، آسیب های مغزی همچون ضربه مغزی ، بیماری ام اس ، بیماری پارکینسون و … وجود دارد. لکنت زبان به معنای اختلال گفتار است، وقفه ها و اختلالات موجب منقطع شدن روانی و زبان گفتار شده و ممکن است بصورت تکرار اصوات، هجاها یا کلمات باشد مثل گفتن م م ااادر. علت لکنت زبان در کودکان اغلب به دلیل بروز اختلال در مسیرهای عصبی مغز رخ می دهد اما همانطور که گفته شد این اختلال در بزرگسالان به دلایل دیگری رخ می دهد.
گفتاردرمانی موثرترین و بهترین روش درمان لکنت در کودکان و بزرگسالان است. درمان لکنت زبان در بزرگسالان به دلیل همکاری بیشتر آن ها با درمانگر نسبت به کودکان راحت تر است و پروسه درمان اغلب زمان کوتاه تری دارد. لکنت زبان فرد را محدود کرده و عملکرد شغلی، تحصیلی و حتی ارتباطات اجتماعی وی را تحت تاثیر قرار می دهد.
افرادی که دچار لکنت زبان هستند ممکن است از ادای برخی کلمات در موقعیت های خاص که می دانند آن ها را دچار مشکل خواهد کرد. اجتناب کنند. لکنت در بزرگسالان به صورت گرفتگی زبان و مشکل فرد در ادا کردن برخی کلمات در موقعیت های خاص مشخص می شود. به همین جهت فرد برای فرار از این مشکلات از حرف زدن در بین جمع اجتناب می کند.
دلایل لکنت زبان در بزرگسالان
- سکته مغزی که شایع ترین علت بروز لکنت در افراد بزرگسال است می تواند سبب بروز مشکلات گفتاری دیگری نیز برای فرد شود. اختلال بلع نیز از عوارض سکته مغزی است که با روش های گفتاردرمانی قابل درمان است.
- ضربه مغزی در اثر وارد شدن ضربه شدید به مغز
- استرس و فشارهای عصبی شدید
- اعتماد بنفس پایین یا خجالتی بودن بیش از حد فرد که سبب بروز لکنت موقعیتی می شود یعنی فرد با قرار گرفتن در برخی موقعیت ها مثلا سخنرانی در جمع دچار لکنت می شود.
- تمرکز پایین و عدم توانایی برقراری روابط با دوستان
- احساساتی بودن بیش از حد
درمان لکنت در بزرگسالان
برای درمان لکنت در افراد بزرگسال ابتدا باید عامل بوجود آوردنده لکنت نیز تشخیص داده شود و تحت درمان قرار بگیرند. چه بسیارند افرادی که به دلیل مشکلات روحی و احساسی دچار لکنت شده اند و برای اینکه لکنت در آن ها درمان شود باید به لحاظ روحی و عاطفی نیز تحت درمان قرار بگیرند.
در افراد بزرگسال با انجام ارزیابی، میتوان شدت لکنت زبان و تاثیر آن بر توانایی شخص در ارتباطات و عملکرد فعالیت های روزانه را تعیین و بر اساس آن اقدامات درمانی را که گفتاردرمانی مهم ترین آن ها است اجرا کرد.
روش کنترل سرعت گفتار یکی از روش های موثر گفتاردرمانی در درمان این اختلال است. در این روش فرد باید سرعت گفتار خود را کاهش داده و از جملات کوتاه استفاده کند تا امکان بروز لکنت به حداقل برسد. اصلاح گرفتگی زبان نیز از روش های گفتاردرمانی لکنت است که در طی آن سعی میشود گفتار و بیان فرد اصلاح شود.
ارتباط با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون