نوشته ها
علل و علائم اختلالات خواب
بررسی علل و علائم اختلالات خواب
علائم می توانند بسته به شدت و نوع اختلال خواب، تفاوت داشته باشند. همچنین، ممکن است درصورت ناشی شدن اختلال خواب از یک بیماری دیگر، علائم متفاوتی بروز کند. با این وجود، علائم عمومی اختلالات خواب شامل موارد زیر است:
- مشکل در به خواب رفتن یا در خواب ماندن
- خستگی در طول روز
- اشتیاق زیاد به چرت زدن در طول روز
- تحریک پذیری یا اضطراب
- فقدان تمرکز
- افسردگی
شرایط، بیماری ها و اختلالات بسیاری می توانند سبب مشکلات خواب شوند. در بسیاری از موارد، اختلالات خواب در نتیجه ی یک مشکل زمینه ای سلامت ایجاد می شوند.
آلرژی ها و مشکلات
تنفسی
آلرژی، سرماخوردگی و عفونت های سیستم تنفسی فوقانی می توانند تنفس را در هنگام شب چالش برانگیز کنند. ناتوانی در تنفس از طریق بینی نیز می تواند باعث دشواری های خواب شود.
ادرار مکرر شبانه
ادرار مکرر شبانه ممکن است با وادار کردن شما به بیدار شدن در طول شب، خواب شما را مختل کند. عدم تعادل هورمون ها و بیماری های مجاری ادراری ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد. (اگر ادرار مکرر شما همراه با درد یا خونریزی است، فورا با پزشک تماس بگیرید.)
درد مزمن
داشتن درد مزمن می تواند به خواب رفتن را دشوار سازد. درد حتی ممکن است بعد از به خواب رفتنتان، شما را بیدار کند. برخی از رایج ترین دلایل درد مزمن شامل موارد زیر است:
- آرتروز
- سندروم خستگی مزمن
- فیبرومیالژی
- بیماری التهابی روده
- سردرد های مزمن
کمردرد مداوم
در برخی موارد، درد مزمن ممکن است حتی توسط اختلالات خواب، تشدید شود. برای مثال، پزشکان بر این باورند که ابتلا به فیبرومیالژی ممکن است با مشکلات خواب در ارتباط باشد.
اضطراب و تشویش
اضطراب و تشویش اغلب اثر منفی بر روی کیفیت خواب دارند. خوابیدن یا در خواب ماندن می تواند برای شما مشکل شود. کابوس ها، حرف زدن یا راه رفتن در هنگام خواب نیز ممکن است خواب شما را مختل کند.
انواع مختلف اختلالات خواب
انواع مختلفی از اختلالات خواب وجود دارد. برخی ممکن است به سبب یک بیماری زمینه ای ایجاد شده باشند.
بیخوابی
بیخوابی، به ناتوانی در به خواب رفتن یا در خواب ماندن اشاره می کند. این اختلال می تواند به سبب پرواز زدگی، اضطراب و تشویش، هورمون ها یا مشکلات گوارشی ایجاد شود. همچنین، بی خوابی ممکن است علامت بیماری دیگری باشد. بی خوابی می تواند برای سلامت عمومی شما و کیفیت زندگیتان، به سبب ایجاد موارد زیر، مشکلآفرین باشد:
- افسردگی
- مشکل در تمرکز
- تحریک پذیری
- افزایش وزن
- مختل شدن عملکرد در محیط کار یا مدرسه
متاسفانه، بی خوابی در دنیا بسیار شایع است. تقریبا ۵۰ درصد بالغین حداقل یک بار در طول زندگی خود این اختلال را تجربه کرده اند. بی خوابی، شایع ترین اختلال خواب در بین زنان و بالغین در سن های بالاتر است.
بی خوابی معمولا در یکی از انواع زیر طبقه بندی می شود:
- مزمن، که در آن بی خوابی به طور مزمن برای حداقل یک ماه رخ دهد
- متناوب، که در آن بی خوابی به طور دوره ای رخ می دهد
- گذرا، که در آن بی خوابی هربار برای تنها چند شب رخ می دهد
آپنه یا وقفه ی تنفسی در هنگام خواب
آپنه ی خواب به صورت وقفه در تنفس در طول خواب تعریف می شود. این اختلال یک بیماری جدی است که باعث ورود مقادیر کم تر اکسیژن به بدن می شود. هم چنین، آپنه می تواند شما را در طول شب از خواب بیدار کند.
خواب پریشی
خواب پریشی دسته ای از اختلالات خواب است که باعث حرکات و رفتار های غیر عادی در طول خواب می شود. این رفتار ها، شامل موارد زیر است:
- خواب گردی یا راه رفتن در هنگام خواب
- حرف زدن در هنگام خواب
- ناله کردن
- کابوس دیدن
- شب ادراری
- دندان قروچه یا فشردن فک ها روی هم
سندروم پای بی قرار
سندروم پای بی قرار (RLS: Restless Leg Syndrome) یک نیاز مقاومت ناپذیر به تکان دادن پا هاست. این اشتیاق گاهی همراه با یک احساس مور مور شدن در پا هاست. با اینکه این علائم ممکن است در طول روز نیز اتفاق بیافتند، شیوع آن ها در شب بیشتر است. RLS اغلب وابسته به بیماری های خاص، مانند ADHD یا پارکینسون است ولی علت دقیق آن همواره مشخص نیست.
نارکولپسی یا حمله ی خواب
نارکولپسی به صورت حمله های خواب که در طول روز اتفاق می افتند، تعریف می شود. این به این معناست که شما به طور ناگهانی و بدون هیچ هشدار قبلی، احساس خستگی شدید کرده و به خواب می روید. این اختلال می تواند باعث فلج خواب نیز شود که در آن شما بلافاصله بعد از بیدار شدن، از نظر فیزیکی قادر به حرکت نخواهید بود. گرچه، نارکولپسی ممکن است به تنهایی رخ دهد، وابسته به اختلالات نورولوژیک بهخصوص مانند مولتیپل اسکلروزیس نیز می تواند باشد.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون