نوشته ها

علل و علائم دیر حرف زدن کودک
بررسی دیر حرف زدن کودک
یکی از دغدغه های شایع پدر و مادران جوان است. دلایل مختلفی می تواند سبب دیر حرف زدن کودک شود ، اگرچه والدین در مراحل اولیه سعی می کنند آن را نادیده گرفته و در مراجعه بهمتخصص و گفتاردرمانگر تردید دارند. بسیاری از کودکانی که با تاخیر حرف می زنند سایر مراحل رشدی را نیز با تاخیر طی می کنند که این امر می تواند نشان دهنده وجود مشکل جدی در وضعیت رشدی کودک باشد.
برخی والدین سعی می کنند خود را متقاعد کنند که دیر حرف زدن کودک شان دلیل خاصی نداشته و نیازی به مشورت با یک متخصص گفتاردرمانی ندارند، باید بدانید که تاخیر در درمان مشکل احتمالی می تواند روند درمان را با اختلال مواجه کند. اگر چه وجود مشکل در گفتار و زبان با هم متفاوت است، اما این دو اغلب با هم همپوشانی دارند.
ارتباط با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون
کودکی که مشکلات زبانی و تکلمی دارد اغلب توانایی تلفظ صحیح کلمات را دارد اما نمی تواند بیش از دو تای آنها را در کنار هم قرار داده و جمله بسازد. والدین باید از میزان توانایی های کودکان در هر دوره ای از زندگی مطلع بوده و در صورت مشاهده تاخیر در هریک از مراحل با متخصص مشورت کنند. کودکان در سنین زیر یک سالگی تنها ممکن است بتواند صداهایی تولید کند و گاهی نیز ممکن است کلملاتی محدود همچون بابا و ماما را نیز در بین صداهایش بیان کند.
در این زمان کودک باید به صداها هم توجه نشان دهد. کودکانی که نسبت به صداها عکس العمل نشان نمی دهند ممکن است دچار مشکلات شنوایی باشند. بتدریج و با رشد کودک تا دو سالگی دامنه کلمات کودک نیز باید افزایش یافته و به حداقل ۵۰ کلمه برسد و بتواند معنی جملات کوتاه را تا حدود زیادی متوجه شود. در سنین ۲ تا سه سالگی نیز کودک بایدقادر باشد از کلمات در ساخت جملات کوتاه استفاده کند. والدین باید بطور دقیق مراحل رشد کودک را دنبال کنند و در صورت وجود تاخیر در هرکدام از این مراحل و برای تشخیص علت دیر حرف زدن کودک خود به یک متخصص گفتاردرمانی مراجعه کنند.
علائم دیر حرف زدن کودک
- استفاده نکردن از اشاره و ادا مانند تکان دادن دست در هنگام خداحافظی تا ۱ سالگی.
- استفاده از ایماء و اشاره به جای استفاده از کلمه تا یک و نیم سالگی.
- ناتوانی در تقلید صدا تا یک و نیم سالگی.
- ناتوانی در فهم دستورات کلامی ساده و انجام آنها.
- بی توجهی به صداهای اطرافیان زمان که با او حرف می زنند.
- ناتوانی در تولید کلمات تا دو سالگی.
- ناتوانی در برقراری ارتباط کلای تا دو سالگی.
دلایل دیر حرف زدن کودک
- اختلال در سیستم تکلم کودک
- اختلالات مغزی که در آن ها ارتباط موثر برای ایجاد و تولید کلام در مغز ایجاد نمی شود.
- مشکل در استفاده از لب ها، زبان و فک برای تولید آوا
- تاخیر کلی رشد کودک
- اختلالات شنیداری
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
درمان دیر حرف زدن کودک
در اولین گام مراجعه به کلینیک گفتاردرمانی و مشورت با یک متخصص گفتاردمانگز ضروری است. گفتاردرمانگر با ارزیابی دقیق سیستم شنوایی و گفتاری کودک سعی در تشخیص علت دیر حرف زدن کودک و درمان آن دارد. متخصص گفتار درمانی مهارت های کلامی و زبانی کودک را در کنار سایر فاکتورهای رشدی وی ارزیابی کرده و با توجه به عامل زمینه ای به درمان کودکی که با تاخیر حرف می زند کمک می کند.
والدین نیز در درمان کودکانی که دچار تاخیر کلامی هستند نقش مهمی دارند. پدر و مادر باید بیش از گذشه با کودک خود حرف بزنند و او را نیز به حرف زدن تشویق کنند. والدین باید با لحن کودکانه با کودک خود حرف بزنند نه لحن دستوری که کودک نیز به حرف زدن ترغیب شود و متوجه وجود مشکلی که به آن مبتلا است نشود.
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون