نوشته ها
مدیتیشن چه سودی دارد؟
داشتن توجه و تمرکز بیشتر از فواید مدیتیشن برای ذهن است!
ذهن همه انسانها گاها منحرف میشود. این انحراف میتواند در به تعویق انداختن تکالیف، گم کردن کلمات در وسط جمله و حتی فکر کردن به کار درحالیکه طرف مقابل شما درباره روز خود با شما صحبت میکند، باشد. انسانها تمرکز انتخابی را به عنوان سازوکار مقابله با تهدیدات در دوران باستان توسعه دادند.
امروزه تهدیدهای فیزیکی کمتری وجود دارد که نگران آنها باشیم. در عوض، افراد نشخوار فکری میکنند و اجازه میدهند نگرانی و اضطراب با درد عاطفی گذشته یا اضطراب آینده بر زمان حال غلبه کند. مغز شما بطور طبیعی به سوی خستگی و کسالت میرود، به همین خاطر، ممکن است از عوامل حواس پرتی استقبال کند.
یک شبکه بنیادی از نورون ها با سرگردانی ذهن در ارتباط هستند که آن را “ذهن میمون” هم مینامند. اما دانشمندان دریافتهاند که ناهنجاری های اینسیستم مغز میتواند منجر به اضطراب، افسردگی، اختلالات توجه و اختلالات استرسی پس از ضربه روحی شود. مدیتیشن به شما این امکان را میدهد که در زمان حال و در چارجوب زمانی و خوشحال باشید.
از دیگر فواید مدیتیشن برای ذهن این است که میتواند دامنه توجه شما را بالا ببرد و همچنین، به مبارزه علیه سرگردانی ذهن و افکار خودارجاعی بیش از حد کمک کند. با فعالیت های بیش از حد، این حالات ذهنی ناسالم میتواند منجر به حس ناراحتی و افسردگی شود.
ذهن آگاهی به شما کمک میکند تا تمرکز کنید و حواس پرتی های اطرافتان را نادیده بگیرید. همچنین، به توانایی شما برای توجه بیشتر به محیطتان کمک میکند. به شما این امکان را میدهد با چشم انداز کامل تری از تجربه خود به لحظه حال دسترسی داشته باشید.
مدیریت ذهن میمونی از طریق مدیتیشن روزانه اولین خط دفاعی ساده و آسان برای حواس پرتی های بیپایان امروزی است.
برای طول عمر بیشتر و افزایش کارکرد مغز، بازی طولانی را انجام دهید!
از دیگر فواید مدیتیشن برای ذهن میتوان به منشا جوانی برای پیری ذهن اشاره کرد که برای همه رایگان است. مغز انسان به طور طبیعی از ۲۰ سالگی رو به زوال میرود. با تمرین مدیتیشن میتوان به حفظ سلامت مغز کمک کرد. مدیتیشن برای ضخیم شدن قشر پیش فرونتال نشان داده شده است.
این مرکز از مغز، عملکردهای مرتبه بالاتر مغز مانند افزایش آگاهی، تمرکز و تصمیم گیری را مدیریت میکند. تغییرات در مغز نشان میدهد که با مدیتیشن، عملکردهای مرتبه بالاتر قویتر میشوند، در حالی که فعالیتهای مغزی درجه پایین کاهش مییابد. به عبارت دیگر، شما قدرت این را دارید تا مغز خود را تربیت کنید.
سارا لازار، متخصص علوم اعصاب از دانشکده پزشکی هاروارد، متوجه شد که سازگاری با مدیتیشن مهم و کلیدی است. او در مطالعه خود فهمید کسانیکه تجربه ای ۴۰ و ۵۰ ساله در مدیتیشن دارند، به اندازه یک فرد ۲۰ تا ۳۰ ساله دارای ماده خاکستری در مغزشان هستند. در این گروه مسن تر، سلامت قشر پیشانی حفظ شد.
ساختارهای مغز و نوروپلاستیسیته
مدیتیشن میتواند از طریق نوروپلاستیسیته تغییرات فیزیکی در مغز ایجاد کند. این مفهوم که بیش از پیش محبوب یافته، به توانایی مغز برای سازماندهی مجدد و همچنین، تغییر مداوم در طول عمر اشاره دارد. رفتار و سبک زندگی بر مغز تاثیرات مهمی دارند. بنابراین، زندگی شما باعث میشود تا مغزتان دائماً ارتباطات عصبی جدیدی ایجاد کند. این به این دلیل است که نورون ها (سلول های عصبی) به طور فعال برای جبران تغییرات در محیط شما تنظیم میشوند.
سلولهای مغزی، فرآیند سازماندهی مجدد را طی میکنند و با ایجاد مسیرهای جدید در داخل مغز، خود را بهصورت پویا وفق میدهند. همچنین، نحوه تفکر و احساس شما این ساختارهای عصبی را تغییر میدهد.
با خم کردن عضله توجه متفکرانه، بارها و بارها، به طور مؤثر “فیزیک” یا شکل مغز خود را تغییر میدهید که اینکار زمان زیادی نمیگیرد.
مطالعات نشان دادهاند که تنها هشت هفته طول میکشد تا شکل مغز شما از جمله افزایش حجم ماده خاکستری تغییر کند. ماده خاکستری در سیستم عصبی مرکزی شما یافت میشود و بیشتر سلول های عصبی مغز را تشکیل می دهد. این نوع بافت، به ویژه در نواحی مسئول کنترل ماهیچه ها، ادراک حسی، احساسات، حافظه، تصمیم گیری و کنترل خویشتن، اهمیت دارد.
با تغییر چگالی ماده خاکستری از طریق نوروپلاستیسیته، میتوانید ارتباطات بین نورون ها را ایجاد کرده و همچنین، بهبود ببخشید. شما میتوانید تنها با چند دقیقه تمرین در روز به طور موثر مغز خود را تغییر دهید.
دیدن مغز بواسطه مدیتیشن از جمله فواید آن است!
ماده خاکستری در مغزتان چیزهای زیادی در مورد آنچه که هنگام نشستن برای تمرین مغز اتفاق میافتد به شما میگوید. بسیاری از مزایای مدیتیشن برای ذهن که با تمرین روزانه ایجاد میشود، خیره کننده است.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
اما دقیقاً چه اتفاقی برای ایجاد این اثرات شگفتآور میافتد؟
در چند دقیقه اول جلسه مدیتیشن، قشر پیش پیشانی شکمی اولین ناحیه ای است که فعال میشود. این بخش از مغز تجربیات را از طریق یک لنز خود ارجاعی فیلتر میکند. همانطور که مدیتیشن میکنید، مغز شما همچنان از فکری به فکر دیگر میچرخد (مانند ذهن میمونی که در درختان فعال است).
افکاری که پدیدار میشوند میتوانند به سبب تجربه زندگی شما، نتایج اغراق آمیزی داشته باشد.
وقتی بتوانید توجه خود را مهار کنید، قشر جلوی مغز جانبی فعال میشود. صرف نظر از روشی که استفاده میکنید (مانترا یا تنفس) این تغییر میتواند به شما کمک کند تا لحظهای زودتر بر”من” غلبه کنید.
افکار در این مرحله منطقیتر و متعادلتر هستند و به شما کمک میکنند دیدگاه خنثی تری داشته باشید. اکنون در نقطه شیرین مدیتیشن قرار دارید.
تمرین برای چندین هفته (۸ تا ۱۲ هفته) باعث فعال شدن قشر پیشپیشانی پشتی میشود. در این حالت، همدلی و دلرحمی میتواند بهوجود آید و رشد کند. هر چه مدت طولانی تری تمرین کنید، این محدوده در مغز، قویتر می شود. تمرین دائمی، دروازهای به سوی یک زندگی پویا و دلپذیر باز میکند.
آزاد سازی مواد شیمیایی از فواید مدیتیشن برای ذهن است!
مغز شما به طور طبیعی انتقال دهنده های عصبی کلیدی (مواد شیمیایی مغز) را آزاد میکند که به تنظیم تعادل هورمونهای حیاتی کمک میکنند. آنها بر سیستمهای سراسر ذهن و بدن تأثیر میگذارند.
مطالعات نشان میدهد که تمرین مدیتیشن میتواند به طور مستقیم بر سطح این انتقال دهنده های عصبی حیاتی تولید شده در مغز، تأثیر بگذارد.
ذهن آگاهی میتواند تأثیر قابل توجهی بر ترشح مواد شیمیایی در مغز داشته باشد:
- سروتونین: این ماده شیمیایی «احساس خوب» را افزایش میدهد تا به تنظیم خلقوخو کمک کند.
- کورتیزول: این هورمون استرس را کاهش میدهد.
- دی هیدرواپی آندرسون: سطح این هورمون طول عمر را افزایش میدهد.
- (گاما آمینوبوتیریک اسید) : اثر آرام بخش این فرستنده اصلی بازدارنده در سیستم عصبی مرکزی را بهبود میبخشد.
- اندورفین: افزایش این انتقال دهنده عصبی باعث افزایش شادی میشود.
- هورمون رشد: سطح این ماده شیمیایی حفظ کننده جوانی را که به طور طبیعی با افزایش سن کاهش مییابد، افزایش میدهد.
- ملاتونین: ‘هورمون خواب’ را که مسئول خواب آرام است، تقویت کرده و به تنظیم خلق و خو کمک میکند.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
جهت اطلاع بیشتر در کانال تلگرام کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان عضو شوید.
مطالب پیشنهادی کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون (کلینیک مغز و اعصاب اصفهان):