نوشته ها
معرفی انواع داروی پیشگیری از سردرد میگرنی
معرفی انواع داروی پیشگیری از سردرد میگرنی
در حال حاضر داروهای بسیاری برای پیشگیری از سردرد میگرنی وجود دارند. اصولا این داروها میتوانند:
- به شما کمک کنند تا کمتر سردرد میگرنی را تجربه کنید.
- شدت سردرد شما را کاهش دهند.
- مدت زمان بروز علائم میگرن را کوتاه کنند.
از نظر پزشکان زمانی شما اجازه مصرف این داروها را دارید که معمولا در طی یک ماه ۴ بار یا بیشتر دچار میگرن میشوید، داروهایی که برای تسکین میگرن مصرف میکنید دیگر موثر نباشند یا عوارض جانبی بدی برای شما داشته باشند. در ادامه به انواع داروی پیشگیری از سردرد میگرنی اشاره خواهیم کرد.
داروهای ضدتشنج
داروهای زیر ممکن است با آرام کردن سلولهای عصبی در مغز به پیشگیری از بروز سردرد کمک کنند:
- گاباپنترین
- توپیرامات
- والپروئیک اسید
این داروها اگر در دوران بارداری مصرف شوند، میتوانند به نوزاد متولدنشده آسیب برسانند. از طرفی، میتوانند اثربخشی داروهای ضدبارداری هورمونی را نیز کاهش دهند.
داروهای مسدودکننده بتا
اگرچه داروهای مسدودکننده بتا (بتا بلاکرها) فشار خون بالا و بیماری قلبی را درمان میکنند، اما بدون دلیل مشخصی روی پیشگیری از میگرن نیز موثر هستند. مواردی چون:
- آتنولول
- متوپرولول
- نادولول
- پروپرانولول
- تیمولول
مصرف پروپرانولول برای افراد مبتلا به آسم، بیماری انسداد مزمن ریه و برخی از مشکلات قلبی مناسب نیست. در افرادیکه دیابت دارند نیز باید با احتیاط مصرف شود.
داروهای ضدافسردگی
این داروها مانند آمیتریپتیلین و ونلافاکسین بر تنظیم سطح سروتونین مغز که ممکن است کاهش آن با میگرن مرتبط باشد، تأثیر میگذارند. ممکن است تا ۶ هفته طول بکشد تا بتوانید فواید کامل آنها را احساس کنید.
مهارکنندههای CGRP
CGRP (پپتید وابسته به ژن کلسیتونین) مولکولی است که در ایجاد سردرد میگرنی نقش دارد. مهارکنندههای CGRP دستهای از داروها هستند که اثرات CGRP را مسدود میکنند. تجویز آنها به طور خاص برای جلوگیری از حملات میگرن تایید شده است. مواردی چون:
- اتوژپانت
- اپتینزوماب
- سم بوتولینوم نوع A
در حال حاضر استفاده از این دارو برای جلوگیری از سردرد در برخی از بزرگسالان مبتلا به میگرن مزمن مجاز است. سم بوتولینوم نوع A نوعی سم عصبی است که عضلات را فلج میکند. دقیقا مشخص نیست که چرا این درمان میتواند برای میگرن موثر باشد، اما تجربه نشان داده است برای افرادیکه در ۱۵ روز از ماه حداقل ۸ روز آن میگرن دارند و به حداقل سه روش پیشگیری از سردرد میگرنی پاسخ ندادهاند، گزینه ایدهآلی است. بر اساس دستورالعمل، سم بوتولینوم نوع A یا همان بوتاکس باید به ۳۱ تا ۳۹ محل در اطراف سر و پشت گردن تزریق شود. هر ۱۲ هفته یکبار نیز لازم است این روش تجدید شود.
داروهای موثر برای پیشگیری از حملات میگرنی مرتبط با قاعدگی
برخی از خانمها از ۲ روز قبل از شروع پریودی تا ۳ روز بعد از آن با علائم میگرن مواجه میشوند. ازآنجاییکه این حملات میگرنی نسبتا قابل پیشبینی هستند، ممکن است با استفاده از درمانهای غیرهورمونی یا هورمونی بتوان از بروز آنها پیشگیری کرد. از داروهای غیرهورمونی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs): مانند دیکلوفناک و ناپروکسن
تریپتانها: اصولا این داروها سردرد میگرن را دقیقا در زمانیکه در حال وقوع است آرام میکنند. بههمیندلیل، باید بهمحض بروز علائم مصرف شوند. به عنوان مثال، فرواتریپتان بر سطح سروتونین تأثیر میگذارد و با گشاد کردن عروق مغز سردرد را از راههای دیگر تسکین میدهد.
معمولا داروهای غیرهورمونی ۲ تا ۴ بار در روز از ۲ روز قبل از شروع پریودی تا آخرین روز خونریزی پریودی مصرف میشوند. از داروهای هورمونی که ممکن است پزشک تجویز کند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای ضدبارداری ترکیبی هورمونی: مانند قرص ضدبارداری، چسب یا حلقه واژینال ترکیبی
- داروهای ضدبارداری فقط حاوی پروژسترون: مانند قرصها، ایمپلنتها یا آمپولهای حاوی پروژسترون
- چسبها یا ژلهای حاوی استروژن که از ۳ روز قبل از شروع قاعدگی، بهمدت ۷ روز، قابل استفاده هستند.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون