نوشته ها
مهمترین دلایل ضعف در تصمیمگیری (۲)
از جمله “دلایل ضعف در تصمیمگیری” عبارت اند از:
۶ـ عجول و بیتجربه هستید.
اگر از آن دسته افرادی هستید که دوست دارید، عجولانه چند کار را بهطور همزمان انجام دهید دیگر نمیتوانید تصمیمات درستی بگیرید. غالبا تصمیمهایتان از روی هیجان است و مضطرب هستید و مطمئنا از تصمیم خود خیلی زود پشیمان میشوید. شاید هم به دلیل اینکه بیتجربه هستید نمیتوانید و یا نمیدانید چگونه تصمیم بگیرید و از آن بدتر اینکه به استفاده از تجربیات دیگران اعتقادی ندارید.
۷ـ در باتلافی از اظهار نظرات متفاوت گرفتار میشوید.
معمولا تعدد آرا در همهی خانوادهها وجود دارد. قاعدتا هر کدام از اعضای خانواده نظری دارند. دوستان و مشاوران هرکدام نظری متفاوت را بیان میکنند. با این شرایط و فراوانی نظرات، چنان ترسی در دلتان رخنه میکند که در مورد تصمیمگیری و حل مسائل و پیامدهای آن مستأصل میمانید.
۸ـ فقدان اطلاعات کافی
کمبود اطلاعات بهطور طبیعی نشان میدهد که شما نمیتوانید تصمیم بگیرید. چون تصمیمگیری در گرو بهدست آوردنِ اطلاعات است. هر چه اطلاعات دقیقتر و قویتر باشند تصمیمگیری برایتان راحتتر میشود. برای مثال استادی قرار است درسی به شما ارائه دهد. اگر در مورد آن اطلاعات کافی نداشته باشد نمیتواند تدریس خوبی ارائه دهد. پس شما هم باید اطلاعات مفیدی داشته باشید تا بتوانید جنبههای مختلف انتخابتان را مورد بررسی قرار دهید. وقتی پذیرفتید که تصمیمی بگیرید حتما اطلاعات زیادی جمعآوری کنید. بدون اطلاعات دست و دلتان میلرزد و نمیتوانید کاری از پیش ببرید.
۹ـ سماجت و لجبازی بیشازحد
چنانچه شخصیتی لجباز داشته باشید، بیمحابا تصمیمتان را بهم میزنید. یا بر اساس اطلاعاتی تصمیم میگیرید که چندان منطقی و قابل استناد نیستند. همچنین به دلیل اینکه منعطف نیستید زود عصبانی میشوید و حاضر به بررسی چندوچون تصمیمتان نیستید. درواقع این نابالغانهترین رفتاری است که از افراد لجوج سر میزند.
۱۰ـ ترس از عاقبت تصمیم
ترس از آیندهی تصمیم و پیامدهای آن باعث میشود که نتوانید بهموقع تصمیم بگیرید. چون همیشه نمیدانید که درنهایت چه اتفاقی خواهد افتاد و این ابهام منجر میشود که از انتخاب کردن بترسید. بنابراین سعی میکنید که تصمیم نگیرید و راحتترین راه را که همان هرچه پیش آید خوش آید را برمیگزینید.
۱۱ـ ترس از سرزنش دیگران
و اما برویم سراغ یکی از اصلیترین دلایل ضعف در تصمیمگیری یعنی ترس از حرف مردم! امکان دارد بترسید از اینکه تصمیمی بگیرید و درنهایت موفق نشوید و در قبال آن دیگران شما را سرزنش کنند یا توانمندیهای شما را زیر سؤال ببرند. باید بگوییم که این نگرانی تنها مختص شما نیست و متأسفانه خیلیها نگران این مسئله هستند.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
۱۲ـ هدف مشخصی در زندگی ندارید.
ازآنجاییکه تصمیم به آینده اشاره دارد. چنانچه هدف روشن و مشخصی نداشته باشید طبیعی است که ندانید قرار است راجعبه چه چیزی تصمیم بگیرید. اینکه مشخص نکنید از زندگی چه میخواهید حسابی سردرگمتان میکند.
۱۳ـ یاد نگرفتید چطور تصمیم بگیرید.
اگر تا به الان دیگران برایتان تصمیم گرفتهاند پس هنوز یاد نگرفتهاید خودتان این کار را انجام دهید. آنقدر که دیگران راهحل پیش پایتان گذاشتهاند، ترس از تصمیمگیری درونتان نهادینه شده و دیگر کاری از دستتان برنمیآید.
۱۴ـ اختلالات افسردگی
فرد افسرده نمیتواند تصمیم بگیرد. چراکه افکار پوچی دارد. اصلا نمیتواند هدف و چشماندازی برای خود تعیین کند. پاسخ اینکه چرا نمیتوانم تصمیم بگیرم در اینجا بهوضوح مشخص است. اگر درمانی برای افسردگی صورت نگیرد فرد در سیکلی معیوب از ضعف در تصمیمگیری و شک و دودلی باقی میماند.
۱۵ـ داشتن تفکر همگرا
تفکر همگرا یعنی برای حل هر مسئلهای فقط یک راهحل محدود و مشخص وجود دارد. درنتیجه هنگامیکه در مواجهه با چالشهای گوناگون همان راهحل همیشگی را امتحان کنید و شکست میخورید با خودتان میگویید چرا نمیتوانم تصمیم بگیرم. باید بدانید که هر مسئلهای راهحلهای بیشماری دارد. در این دنیا همه چیز قابل حل است به غیر از مرگ که راهحلی ندارد. اگر نسبت به خودتان شناختی ندارید، در مورد فرآیند فکری به مانع برخورد میکنید و نمیتوانید تصمیم درستی بگیرید. به خاطر همین است که فکر میکنید ایجاد شدن مسئله، یک ضعف بزرگی برایتان محسوب میشود. به همین ترتیب همواره نگران هستید که چرا نمیتوانم تصمیم بگیرم چون خودتان را نالایق و بیکفایت میبینید.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
جهت اطلاع بیشتر در کانال تلگرام کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان عضو شوید.
مطالب پیشنهادی کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون (کلینیک مغز و اعصاب اصفهان):
مهمترین دلایل ضعف در تصمیمگیری (۱)
راهکارهای اثربخش برای کنترل هیجانات منفی (۲)