نوشته ها
مهمترین نشانههای کمال گرایی
بررسی مهمترین نشانههای کمال گرایی
کمال گرایی بهصورت گسترده بر روی تمام ابعاد رفتاری، شناختی و هیجانی تأثیر میگذارد. از افکار منفی و سرزنشکننده گرفته تا هیجانات شرم و غم و در نهایت رفتارهای وسواسگونه و توجه به جزئیات کماهمیت، میتواند نتیجه وجود کمال گرایی باشد. در ادامه، مهمترین نشانههای کمال گرایی را نام میبریم.
پنهان کردن مشکلات شخصی
افراد کمال گرا از دیده شدن نقص و ضعف میترسند. زیرا در بسیار از موارد، بهدلیل وجود ضعفها و اشتباهات خود، بهشدت سرزنش شدهاند. در نتیجه با پنهان کردن مشکلات، سعی در نادیده گرفتن احتمال شکست دارند. با پنهان کردن مشکلات، تشخیص و التیام کمال گرایی این افراد سختتر میشود.
سازماندهی افراطی
ویژگی کمال گرایی میتواند به تمام ابعاد زندگی تعمیم پیدا کند. در این صورت، فرد کمال گرا سعی میکند محیط کاری و زندگی خود را همواره مرتب و تمیز نگه دارد. بهطوری که شاید حجم زیادی از وقت خود را به مرتب کردن اختصاص دهند و از فعالیت کاری جا بمانند. ساختارمندی افراطی عدهای افراد کمال گرا باعث اذیت شدن اطرافیان آنها نیز میشود.
جاهطلبی
منظور از «جاهطلبی» (Ambitious) افراد کمال گرا، تمایل این افراد برای رسیدن به اهداف بلندپروازانه است. این تمایل شدید باعث تعهد و تلاش خستگیناپذیر در راستای رسیدن به اهدف و برطرف کردن موانع پیشرو میشود. جاهطلبی با دو نتیجه همراه است که در ادامه بیان میکنیم.
- انرژی بالا: افراد کمال گرا میتوانند ساعتهای پیاپی فعالیت کاری مستمر داشته باشند تا بهموفقیت برسند.
- انگیزه بالا: افراد کمال گرا توانایی پشتسر گذاشتن موانع سخت و مسیرهای پرفرازونشیب را دارند. در نتیجه، در فعالیتهای کاری پرچالش، موفق عمل میکنند.
اهمالکاری
برخلاف انتظار، «اهمالکاری» (Procrastination) و بهتعویق انداختن فعالیتها، از پیامدهای رایج کمال گرایی است. افراد کمال گرا تنها درصورتی کاری را شروع میکنند که از انجام آن کار با بیشترین کیفیت مطمئن باشند. در نتیجه با حجم زیادی از کارهای عقبافتاده و نیمهتمام مواجه میشوند که از ترس شکست خوردن یا انجام نشدن آنها با بیشترین کیفیت، بهکلی از انجامشان صرفنظر میکنند.
حساسیت به اشتباهات کوچک
افراد کمال گرا از اشتباه کردن میترسند. در نتیجه، مدت زمان زیادی را برای انجام کارهای ساده و مرور چند باره آنها اختصاص میدهند تا مطمئن باشند که اشتباهی صورت نگرفته است. در نتیجه بعد از مدتی، هر فعالیتی برای آنها انرژیبر و پیچیده بهنظر میآید.
عزتنفس پایین
مقایسه آنچه که افراد کمال گرا انتظار دارند با آنچه که در واقعیت هستند، منجر به سرزنش کردن خود و احساس ناامیدی، بیکفایتی و کمارزشی میشود. در نتیجه افکار منفی هجوم میآورد و در پی آن، احساس شرم، غم و استرس زیادی را تجربه میکنند. تجربه بلندمدت این هیجانات، احساس ارزشمندی افراد کمال گرا را دچار چالش میکند و عزتنفس آنها از بین میبرد.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
کنترلگری
افراد کمال گرا توجه وسواسگونهای به کیفیت بینقص فعالیتها دارند. در نتیجه تمام کارها باید بیعیبونقص باشند و اگر همکاران، اعضای خانواده یا دوستان نیز بر مبنای استانداردهای آنها حرکت نکنند، دچار چالشهای بینفردی و دعوا میشوند. افراد کمال گرا یا کاری را به کسی نمیدهند، یا اگر هم وارد کار تیمی شوند، سایر افراد را مجبور میکنند تا با استانداردهای آنها فعالیت کنند.
انتقادناپذیری
برای افراد کمال گرا دیدن ضعفها و اشتباهات بسیار سخت و دردآور است. زیرا با حجم زیادی از افکار سرزنشکننده و احساس تحقیر شدن همراه میشود. در نتیجه نسبت به انتقاد شدن، واکنش دفاعی نشان میدهند و با آن مقابله میکنند. در حالیکه «افراد موفق و کامیاب» (High achievers)، انتقاد دیگران را بهعنوان فرصتی برای بهبود فعالیتهای آینده میدانند و از آن استقبال میکنند.
تمرکز بر نتیجه
افراد کمال گرا توجه چندانی به مسیر رسیدن به اهداف ندارند. برای این افراد، رسیدن به استانداردها و شکست نخوردن اهمیت دارد. در نتیجه، از فرایند فعالیت کاری لذت نمیبرند و به آن توجهی ندارند.
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون