نوشته ها
پیامدها و روش مقابله با مردانگی سمی
پیامدها و روش مقابله با مردانگی سمی
مردانگی سمی با عدم ابراز احساسات در مردان و تشویق به رفتارهای خشونت آمیز همراه است. اگر میخواهید مردانگی سمی را از جامعه حذف کنید عبارت مرد گریه نمی کند را برای همیشه از جملات تان حذف کنید. مفهوم مردانگی سمی یا نرینگی سمی در مباحث دانشگاهی و رسانه ای در مورد برخی هنجارهای فرهنگی استفاده می شود که موجب آسیب رساندن به مردان و جامعه می شود. کلیشه های سنتی مردان در جوامع مرد سالار از جمله برتری جویی ، زن ستیزی ، هم جنس گرا هراسی ، خشونت خانگی یا اجتماعی ، تجاوز جنسی و غیره جزو مفهوم مردانگی سمی قرار می گیرند.
مردانگی سمی در واقع فشارهای فرهنگی برای مردان است که باید شیوه رفتاری خاصی داشته باشند. سخت گیرانه رفتار کنند و احساساتشان را بروز ندهند. گاهی اوقات مردانگی سمی را به عنوان مردانگی مضر می شناسند. به طور کلی نرینگی سمی پیروی از یک سری استانداردهای محدود و بالقوه خطرساز برای اجتماع است و با ذات مردانگی تفاوت زیادی دارد.
تعریف مردانگی سمی
مردانگی سمی فشار شدیدی است که برخی از مردان حس می کنند و به واسطه آن به روشی کاملا مضر عمل می کنند. به گفته محققین مردانگی سمی دارای سه بخش اصلی است :
- سرسختی : مرد باید از نظر جسمی قوی ، از نظر عاطفی سنگدل و از نظر رفتاری پرخاشگر باشد.
- ضد زنانگی : مرد باید از هر خصلتی که زنانه شناخته می شود دوری کند از جمله نشان دادن احساسات یا پذیرفتن کمک.
- قدرت : مردان برای بدست آوردن احترام باید به دنبال کسب قدرت و موقعیت اجتماعی و مالی باشند.
در فرهنگ مردانگی سمی ، مردان اجازه گریه کردن ندارند ولی در بروز خشونت آزادند به این ترتیب احساسات سرکوب شده مردان به شکل خشم بروز پیدا میکند و اولین قربانیان این خشونت ، زنان اطراف آن ها هستند. به همین دلیل است که خشونت علیه زنان در جوامع مردسالار بیشتر دیده می شود. مردان در جوامع مردن ارتباط خود را از دست داده اند و فشارهای اجتماعی از جمله رفتارهای خشونت آمیز ، رقابتی ، مستقل و بدون احساس مانند سمی مردانگی آن ها را در بر می گیرد.
مردانگی سمی مانند جعبه ای باریک ، تنگ و غیر قابل انعطاف است که مرد تلاش می کند به هر قیمتی شده در آن جا بگیرد. و برای جا گرفتن در این محفظه باید احساسات خود را مخفی کند تا به داشتن احساسات زنانه متهم نشود مثلا نمیتواند بگوید فلان نوزاد چقدر با نمک است یا دلش هوس بیسکویت کرده یا در کافه پن کیک میوه ای سفارش بدهد چون او یک مرد است.
تفاوت مردانگی سنتی و مردانگی سمی
بین مردانگی سمی و مردانگی سنتی تفاوت های زیادی وجود دارد. تلاش برای موفقیت در کار و تامین نیازهای خانواده ، نیاز به مورد احترام بودن ، برنده بودن در رقابت های ورزشی و وفاداری به دوستان جزو معیارهای مردانگی سنتی محسوب می شوند که سمی نیستند ولی تلاش افراطی برای وادار کردن دیگران برای محترم شمردن وارد مرزهای مردانگی سمی می شود.
در مردانگی سنتی ، مرد باید قدرت داشته باشد و به امور مسلط باید ولی مردانگی سمی برای نشان دادن قدرت و تسلط به سمت خشونت پیش می رود. در مردانگی سمی ، مردان برای پذیرفته شدن در جمع دوستان و قوی بودن از نظر زنان ، احساسات خود را بروز نمی دهند. پسران برای این که مورد تایید قرار بگیرند باید بدون احساس و سرشار از قدرت و خشونت باشند و نتیجه سرکوب احساسات و عدم ابراز آنها زمینه های خشونت های خانگی و اجتماعی و خودکشی در آنها افزایش میدهد.
چرا مردانگی سمی خطرساز است؟
مروری بر آسیب های اجتماعی از جمله خشونت ، خودکشی ، سو مصرف الکل و مواد مخدر نشان می دهد که مردان قربانیان اصلی این آسیب ها هستند. آمار پزشک قانونی در ایران نشان میدهد اغلب افرادی که درست به خشونت می زنند مردان هستند و اغلب قربانیان خشونت های منجر به مرگ از جمله چاقو کشی نیز مردان هستند. موضوع رواج خشونت در بین مردان فقط محدود به ایران نیست و در تمام دنیا آمار خشونت های انجام شده در میان مردان بیشتر است. اغلب متخصصان معتقدند که طبیعی شمردن خشونت در مردن آن ها را به سمت رفتارهای خشونت آمیز سوق می دهد.
جدای از بحث آسیب زدن به دیگران که در مردان بیشتر دیده می شود. موضوع نگران کننده خودکشی هم اغلب در بین مردان دیده می شود که به نظر می رسد دلیلش عدم درد دل کردن مردان و عدم درخواست نیاز برای حمایت عاطفی و روانی از سوی مردان است. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۸ توسط محققین مریلند انجام شد. نشان داد که دیدگاه سنتی از مردان به صورت افراطی و غیر منصفانه ای انتظار قوی بودن دارد. به همین دلیل مردان در زمان افسردگی دیرتر کمک می گیرند و وخیم شدن شرایطشان منجر به خودکشی می شود.
مردان قربانی مردانگی سمی باید در سکوت ، درد و رنجشان را تحمل کنند و به چیزی نیاز نداشته باشند. و هرگز چیزی را از دست ندهد و به غیر از خشم و شجاعت ظاهری ، حس و هیجان دیگری را نشان ندهد. به کسی وابسته نشوند و ضعفی از خودشان بروز ندهند. عدم بروز احساسات در مردان باعث می شود که سو مصرف مواد مخدر و الکل در آن ها برای سرکوب احساسات افزایش پیدا کند.
رابطه عاطفی پدران و فرزندان در مردانگی سمی
از سویی دیگر عدم بروز احساسات در مردان میتواند زندگی خانوادگیشان را تحت تاثیر قرار بدهد. مردی که از ابراز احساست منع شده در طولانی مدت امکان برقراری رابطه عاطفی با فرزندانش را از دست می دهد. رابطه عاطفی پدران با فرزندانشان بعد از ورود به مدرسه کم رنگ و کم رنگ تر می شود و توان بروز عواطفشان را از دست می دهد چرا که آموزش های غلط او را به سوی مردانگی سمی هدایت می کند.
زمانی که پدران می خواهند درباره دغدغه های خود با فرزندان صحبت کنند. فضای گفتگو خیلی سریع به سمت خشونت پیش می رود. مردانگی سمی منجر به حذف نقش تربیتی پدر در خانواده می شود. پدری که برای بازی و گفتگو با فرزند دخترش وقتی نمی گذارد و برای این که پسری احساساتی تربیت نکند ، کمتر درباره احساساتش با او صحبت میکند. به مرور ارتباطش را با فرزندان از دست می دهد.
زمانی که مردان نقش خود را در تربیت فرزندان گسترش دهنده همه سود می برند. پسرانی که با پدرشان وقت می گذرانند و حمایت عاطفی دریافت میکنند کمتر به سمت بزهکاری می روند یا کمتر دچار افسردگی می شوند و احساس رضایت بیشتر از زندگی دارند.
عادت های ناسالم مردانگی سمی
مردانگی سمی با عادت هایی ناسالم همراه است. به عقیده این مردان ، مراقبت از خود یک رفتار زنانه است و مردان باید با بدنشان مانند ماشین رفتار کنند و محدودیت هایشان را بشکنند و حتی با کم خوابی و ورزش زمانی که مجروح هستند بر محدودیت هایشان غلبه کنند.
این مردان علاوه بر این که از نظر فیزیکی خودشان را تحت فشار می گذارند از مراجعه به پزشک خودداری میکنند. براساس مطالعه ای که سال ۲۰۱۱ انجام شد ، مراقبت های پیش گیرانه در مردانی که تفکر مردانه قوی تری داشتند. نصف مردانی بود که باورهای متوسط تری در باره مردانگی داشتند. به عنوان مثال ، مراجعه منظم سالانه به پزشک برای چک آپ بر خلاف باورهای مردان درباره سرسختی است.
از سویی دیگر مطالعه ای که در سال ۲۰۰۷ انجام شد نشان داد که مردانگی سمی علاوه بر این که مانع از دریافت درمان های پیشگیرانه می شود. مردان را به رفتارهای ناسالم تشویق میکند. در این مطالعه مشخص شد. هرچه مردان بیشتر با هنجارهای مردانه مطابقت داشته باشند. احتمال این که مرتکب رفتارهای پرخطر از جمله زیاده روی در مصرف الکل و دخانیات و اجتناب از مصرف سبزیجات شوند بیشتر است. و معمولا این رفتارهای پرخطر را کاملا عادی می دانند.
ارتباط با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون