نوشته ها
آبسه مغزی چیست؟
در این مقاله از کلینیک فوق تخصصی مغز و اعصاب و نورون می خواهیم مطالبی راجع به آبسه مغزی برای شما عزیزان ارائه بدهیم پس برای افزایش آگاهی خود ما را همراهی کنید.
آبسه مغزی و عفونت چیست؟
عفونت باکتریایی از شایع ترین علت آبسه در مغز افراد سالم می باشد. آبسه های قارچی مغز به طور معمولاً در افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند اتفاق می افتد. در این بیماری عفونت این عفونت است که باعث میشود مغز به دلیل تجمع سلولهای مرده و چرکی، متورم گردد.
آبسه مغز با ورود قارچها، باکتری ها و ویروس ها به مغز از طریق یک زخم در سر یا عفونت در جایی دیگر از بدن ایجاد میشود. بر اساس تحقیقات، بالغ بر ۲۰ تا ۵۰ درصد از کل موارد آبسه مغزی، ناشی از عفونت بخشهای دیگر بدن است. عفونت قلب و ریه در میان شایعترین علل آبسه مغزی هستند. با این حال، آبسه مغزی ممکن است از عفونت گوش، سینوس و یا حتی آبسه یک دندان آغاز شود.
علائم آبسه مغزی
علائم این عارضه معمولاً به آرامی در طی چند هفته توسعه مییابد، اما گاهی اوقات ممکن است به طور ناگهانی بروز کند. نشانههایی که باید مراقب آن باشید عبارتند از:
- تغییرات بینایی
- تغییرات عملکرد ذهنی مانند گیجی، کاهش پاسخگویی و تحریک پذیری
- کاهش تکلم و کاهش حواس
- کاهش حرکات با توجه به از دست دادن عملکرد عضلات
- استفراغ و تب و لرز
- تغییرات در شخصیت و یا رفتار
در نوزادان و کودکان خردسال، بسیاری از علائم آبسه مغزی مشابه میباشد. با این حال، ممکن است فرزند شما علایم دیگر آبسه مغزی را نشان دهد. بخش نرم در بالای سر کودک ممکن است متورم و یا برجسته شود. دیگر نشانههای آبسه مغزی در کودک عبارتند از:
- گریه شدید و بلند
- استفراغ جهنده
- اسپاسم در اندام های دست و پا
تشخیص دادن آبسه مغزی
بسیاری از علائم آبسه مغزی شبیه بیماریها یا دیگر مشکلات سلامت است. اگر دچار هر یک از علائم آبسه مغزی هستید، بلافاصله به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. شما به احتمال زیاد نیاز به یک معاینه عصبی خواهید داشت. این آزمایشات میتواند هرگونه افزایش فشار داخل مغز ناشی از تورم را نشان دهد. همچنین سی تی اسکن و ام آر آی میتواند برای تشخیص آبسه مغز مورد استفاده قرار گیرد.
در برخی موارد، پزشک ممکن است نیاز به انجام پونکسیون کمری یا کشیدن مایع نخاعی داشته باشد. این کار شامل برداشتن مقدار کمی از مایع مغزی نخاعی برای آزمایش و تشخیص هرگونه مشکل به غیر از عفونت است. در صورت مشکوک بودن احتمال هرگونه تورم مغزی، پونکسیون کمری انجام نمیشود، زیرا خطر خونریزی مغزی و یا پاره شدن رگ خونی در مغز وجود دارد.
درمان کردن آبسه مغزی
آبسه مغزی یک وضعیت پزشکی جدی است و باید در بیمارستان بستری شوید. فشار ناشی از تورم در مغز میتواند سبب کاهش جریان خون و نهایتاً منجر به آسیب دائمی مغزی شود. روش های درمانی این بیماری عبارتند از:
۱. درمان دارویی :
اغلب پیش از تشخیص قطعی برای کاهش خطر ابتلا به عوارض، درمان با دارو آغاز میشود. اگر آبسه در داخل مغز و یا در عمق ۲.۵ سانتی متر یا کمتر باشد، احتمالاً با مصرف آنتی بیوتیک درمان میشود. آنتیبیوتیک برای درمان هرگونه عفونت اساسی مورد استفاده قرار میگیرد. معمولاً طیف گستردهای از داروهای آنتی بیوتیک برای از بین بردن انواع باکتریهای مختلف تجویز میشود. معمولا پزشکان با هدف درمان آبسه و عفونت اصلی که باعث آن شده، آنتی بیوتیک و یا داروهای ضد قارچ را به طور مستقیم به ورید تزریق می کنند.
۲. درمان با جراحی :
تخلیه چرک از آبسه لازم است اگر که آبسه مغزی شما بزرگتر از ۲cm باشد با این وجود، هنوز هم شما به یک دوره آنتی بیوتیک بعد از جراحی نیاز دارید. جراحی باید در موارد بسیار شدید انجام شود، یعنی زمانی که آبسه باعث افزایش خطرناک فشار در مغز میشود.
- در صورتی که آبسه مغز در معرض خطر پارگی در داخل جمجمه باشد.
- آبسه مغز حاوی گازهایی باشد که در بعضی مواقع توسط باکتری تولید میشود.