نوشته ها
اختلال سایکوسوماتیک یا روان تنی چیست؟
بررسی اختلال سایکوسوماتیک یا روان تنی
احتمالا شما هم در طول زندگی خود این تجربه را داشته اید که برخی از مشکلات و یا اختلالات جسمی که با آن روبرو شدید، علیرغم مراجعه به پزشک و دارودرمانی التیام نیافتهاند. در حقیقت منشا این بیماریها ذهنی و روحی هستند و به همین دلیل است که پاسخ مناسبی به دارو درمانی نمیدهند.
با توجه به توضیحات فوق میتوان گفت که بیماری روان تنی یا سایکوسوماتیک در حقیقت دردهایی هستند که در اثر تنش، فشار روانی، استرس مزمن یا سرکوب فشارهای روانی در بدن ایجاد میشود. این دردها در حقیقت هیچ منشا جسمی ندارند. بنابراین دارودرمانی برای التیام آنها کارساز نیست. در واقع بیماریهای روانتنی در گروه اختلالات اضطراب قرار میگیرند. اما تفاوت سایکوسوماتیک با سایر اختلالات اضطرابی در این است که در چنین حالتی استرسها خود را به صورت دردهای جسمانی و فیزیکی بروز میدهند. با توجه به ماهیت اضطراب، افراد معمولا در بازه سنی بین ۱۸ تا ۴۰ سالگی به اختلال سایکوسوماتیک دچار میشوند.
از مهمترین و بارزترین مشکلات روان تنی یا سایکوسوماتیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سردردهای تنشی
- میگرن
- فشار خون
- دیابت
- گردن درد
- اختلالات جنسی
- مشکلات پوستی
- مشکلات گوارشی
- ریزش مو
- بیخوابی
- مشکلات مرتبط با قاعدگی
آیا اختلالات روانتنی و خود بیمار انگاری به یک مفهوم هستند؟
خود بیمار انگاری اختلالی است که در آن فرد استرس و اضطرابی مبنی بر ابتلا به بیماریهای خطرناکی را به صورت مداوم تجربه میکند. در حالیکه در روانتنی دردها و بیماریها منشا ذهنی دارند و استرس و اضطراب میتواند منجر به تشدید آن شود.
فردی که به خود بیمار انگاری مبتلا است، یک سردرد ساده را نشانه یکی از بیماریهای مزمن مانند تومور مغزی قلمداد میکند. همین تصور ذهنی سبب میشود که فرد مکررا به پزشک مراجعه کرده و از او درخواست تجویز آزمایشهای مختلفی را بکند. اما اختلال سایکوسوماتیک سرمنشا روانی دارد و منجر به انتقال آشفتگیهای روحی به جسم فرد میشود.
صفحه اینستاگرام مرکز تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
مطالب پیشنهادی :
شباهات و تفاوت های افسردگی با سرطان