نوشته ها
علائم سکته ایسکمیک مغز
بررسی علائم سکته ایسکمیک مغز
سکته ایسکمیک مغز به عنوان رایجترین دلیل آمار سکته مغزی (تقریبا ۸۰ درصد از آمار سکته مغزی) که باعث ایجاد عوارض و ناتوانی در افراد جامعه مطرح می شود، این نوع سکته زمانی به وجود می آید که یک لخته خون جلوی انتشار خون به بخش های مختلف مغز را بگیرد، این نوع سکته مغزی به دو دلیل ممکن است رخ دهد، دلیل اول ایجاد یک لخته خون در مغز که اغلب در اثر ته نشین شدن و یا رسوب چربی ها به وجود می آید ترومبولیک نامیده می شود، در نوع دیگر ممکن است لخته در جای دیگر بدن ( به شکل عمده در قلب ) تشکیل و با مهاجرت در رگها به سمت مغز رفته و با گرفتگی و انسداد رگهای مغز باعث ایجاد سکته و مرگ سلولهای مغزی شود، به چنین شراطی آمبولیک گفته می شود.
این هشدار را جدی بگیرید
این نوع سکته با توجه به درصد بالا و آمار شدیدی که در رابطه با ابتلای به آن موجود است از اهمیت خاص برخوردار بوده و برای ایجاد شرایطی که کمترین عارضه و آسیب به فرد بیمار برسد همه باید با علائم آن آشنا باشند تا در زمان لازم و با تشخیص درست به بیمار کمک کنند. علی الخصوص اینکه در بسیاری از بیماران سکته ایسکمیک مغز ممکن است TIA و یا یک سکته خفیف مغزی رخ دهد و با تشخیص TIA و بررسی دیگر عروق می توان جلوی ایجاد سکته های بزرگتر و وسیع مغز را گرفت.
سکته ایسکمیک مغز از نوع امبولیک
لخته های خونی که از محل های دیگر مانند قلب کنده و مهاجرت می کنند ممکن است در یکی از رگهای مغزی قرارگرفته و تا جایی که امکان آن هست جلو بروند ولی زمانی که قطر رگ اجازه عبور لخته را ندهد فرد دچار سکته مغزی ایسکمیک از نوع امبولی می شود.
سکته ایسکمیک مغز ترومبوتیک
افرادی که دچار سطح کلسترول بالا و یا آترواسکلروز هستند ممکن است دچار این نوع سکته مغزی شده که طی آن لخته خون در رگهایی که وظیفه خونرسانی به مغز را دارند ایجاد و در طول زمان باعث انسداد و سکته می شود این نوع سکته بر اساس بزرگی و یا کوچکی رگ درگیر به ترومبوز عروق بزرگ و یا عروق ریز دسته بندی می شود.
علائم سکته ایسکمیک مغز
در شرایط سکته ایسکمیک مغز هر بیمار ممکن است با ضعف نرولوژیک و یا هرگونه ضعف در سطح آگاهی رو به رو شود، تظاهرات بالینی این مشکلات به اشکال زیر خواهد بود.
همی پارزی، منو پارزی، کوادری پارزی (به ندرت)
همی پارزی به معنی فلج ناقص و یا نسبی در عضلات که می تواند به صورت عمومی و یا محدود اتفاق بیافتد به فرض در یک اندام و یا در نیمه بدن.
منوپارزی یا منوپلژی نوعی فلج است که در یک اندام اتفاق می افتد، در بیمار سی پی این نوع فلج می تواند نشانه نوعی فلج همی پلزی باشد که در آن یک اندام به طور وسیع درگیر شده است. و کوادری پارزی و یا کوادری پلژی که به ندرت ممکن است انفاق بیافتد و در آن نشانه ای از فلج در چهارعضو دیده می شود.
نواقص کوتاه مدت
از دست دادن بینایی در یک و یا دو چشم نیز می تواند علامتی برای سکته ایسکمیک مغز باشد. در چنین شرایطی ممکن است بیمار دچار نابینایی کامل و یا نابینایی در یک چشم شود که علامت بسیار مهمی خواهد بود و بیمار بایست سریعا به مراکز درمانی منتقل شود.
- دیپلوپیا و یا دوبینی
- تاری دید
- دیزآرتری یا اختلال حرکتی در گفتار
علائم اختلال گفتاری کدامند
- فردی که دچار دیزآرتری و یا اختلال گفتاری شده باشد ممکن است هر کدام از علائم زیر را در گفتارش داشته باشد
- ناله وار و بی حال (به شکلی که فهم صحبتهای بیمار مشکل است)
- خیلی کند حرف بزند
- تند ولی به شکلی حرف بزند که شبیه حرف زدن با هان بسته باشد
- حرکت اعضای صورت محدود می شود
- صدای بیمار تغییر کند، مثلا به اصطلاح تو دماغی شود، خشن شود، همراه با نفس باشد
- آهنگ و ریتم گفتار طبیعی نباشد.
- افتادگی و فلج صورت
- ورتیگو و یا سرگیجه
- نیستاگموس و یا حرکات غیر ارادی و ناگهانی چشم
- آفازی و یا اختلال در درک و بیان موضوعات که به آن زبان پریشی نیز اتلاق می شود
- کاهش ناگهانی سطح هوشیاری و آگاهی
این علائم و یا ترکیبی از آنها می تواند دلیلی برای سکته مغزی باشد. تشخیص قطعی اینکه علائم مرتبط با سکته ایسکمیک مغز است. یا هموراژیک از روی علائم غیر ممکن است با اینحال تهوع، استفراغ، سردرد، کاهش سطح هوشیاری از جمله علائمی است. که بیشتر در سکته مغزی هموراژیک اتفاق می افتد.
اگر بیمار جوان تر باشد پزشک سوابق مصرف مواد مخدر، کلانژیوپاتی، ضربه به سر و یا سابقه میگرن را نیز مورد بررسی قرار می دهد.
اقدامات پزشک برای درمان سکته مغزی
پس از شروع این علائم و ایجاد شرایط سکته مغزی پزشک شروع به بررسی بیمار از لحاظ شدت و شرایط سکته می نماید، وسعت سکته، نوع آن و اینکه در چه زمانی اتفاق افتاده به انتخاب نوع درمان کمک می کند. پزشک باید بداند که سکته در کدام ناحیه اتفاق افتاده است. آیا این علائم مربوط به سکته بوده یا نه، نوع سکته اتفاق افتاده و نهایتا حد آسیبی که به بیمار رسیده است چه بوده.
با توجه به اینکه درمانهای فیبرینولیتیک (داروی حل کننده لخته) و همینطور درمان آنژیوپلاستی در زمان خاص و محدود برای بیمار موثر واقع می شود. پزشک ابتداعاً با بررسی موارد آورده شده نحوه درمان مناسب را برای بیمار انتخاب می کند
تشخیص سکته مغزی
غبالگری توموگرافی کامپیوتری یا سی تی (computed tomography) یک تست معمول در تشخیص سکته مغزی است. همچنین در شرایط حاد ممکن است پزشک علاوه بر این تست تشخیصی موارد دیگری مانند سی تی آنژیوگرافی، ام آر آی، آنژیوگرافی و تی سی سی دی یا سونوگرافی داپلر عروق مغز را نیز انجام داده و سپس با توجه به شرایط تصمیم گیری نماید.
درمان سکته مغزی
روشهای درمانی کنونی که در ایران نیز قابل انجام بوده و به خوبی پاسخ گوی بیماران بوده است. از جمله روشهای تزریق tpa و یا استنت کاروتید است. که در طی آن پزشک یا نسبت به آب شدن و از بین رفتن لخته به کمک دارو (tpa) اقدام می نماید و یا با کمک یک کتتر کوچک و از طریق کشاله ران لخته را به شکل فیزیکی خارج و جریان خون را مجددا راه اندازی می نماید.
ارتباط با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون