نوشته ها
گفتاردرمانی برای اختلال تلفظ
گفتاردرمانی برای اختلال تلفظ
اختلال تلفظ یکی از شایع ترین اختلالات گفتاری است که اغلب در کودکان دیده می شود. و با خدمات گفتاردرمانی می توان به بهبود آن کمک کرد. تولید صدا فرآیندی است که به منظور ادا کردن صداها ، هجاها و کلمات لازم است و در طی آن حرکت زبان ، آرواره ها، دندان ها، لب ها و کام سبب ایجاد تغییراتی در جریان مسیر هوای حنجره شده که نتیجه آن تولید صدا و ادا کردن کلمات است. و در صورتی که به هر علتی مشکلی در این مسیر ایجاد شود اختلال تلفظ رخ می دهد.
یادگیری تلفظ صداها بطور تدریجی است و اغلب کودکان تا سنین قبل از ورود به مدرسه می توانند تلفظ صحیح صداها و کلمات را بیاموزند. ناتوانی در تلفظ صحیح صداها ، هجاها و کلمات عارضه ای شایع است. که با راهکارهای گفتاردرمانی می توان به بهبود آن کمک کرد. این اختلال سبب ناتوانی فرد در رساندن مفهوم جملات خود به اطرافیان می شود که این وضعیت سبب بروز اختلال در روابط اجتماعی فرد و بروز مشکلات ناشی از آن برای فرد می شود.
از آن جایی که شنیدن نقش موثری در یادگیری گفتار دارد کودکانی که دچار اختلال تلفظ هستند. باید از نظر شنوایی نیز مورد بررسی قرار بگیرند. چراکه ممکن است به دلیل مشکل شنوایی دچار این اختلال شده باشند. کودکان با شنیدن صداهای اطرافیانشان می آموزند که چگونه حرف بزنند در صورتی که هر گونه مشکلی در شنیدن صداهای دیگران برای کودک وجود داشته باشد احتمال بروز این اختلال وجود دارد.
انواع اختلال تلفظ
- اشتباه در تلفظ مانند نوک زبانی حرف زدن
- حذف یک حرف
- جانشینی حروف بجای هم
مهم ترین دلایل بروز این اختلال عبارتند از :
- اختلالاتی مانند فلج مغزی، شکاف کام یا کم شنوایی و ناشنوایی
- نقایص دهانی همچون مشکلات دندانی
- مشکل در یادگیری صداهای گفتاری
- اختلالاتی همچون لکنت زبان
- مشکلات عضلات اندام های گفتاری مانند مشکلات مرتبط با حنجره
- عفونت مکرر گوش که سبب بروز مشکلات شنوایی برای فرد می شود.
درمان اختلال تلفظ
با توجه به اینکه درمان های توانبخشی از جمله گفتاردرمانی زمان بر هستند. و هرچه سریع تر و در سنین پایین تر آغاز شوند شروع به موقع گفتاردرمانی در درمان اختلال تلفظ از اهمیت زیادی برخوردار است.
در صورتی که این اختلال در سنین کودکی درمان نشود. درمان آن در سنین بزرگسالی به دلیل شکل گیری کامل زبان کودک دشوار بوده و مشکلات زیادی در آینده کودک بخصوص در روند تحصیلی وی ایجاد می شود. درمان برخی مشکلات گفتاری که در اثر اختلال در تکانه های عصبی در عضلات اندام گفتاری رخ می دهند مانند دیزآرتری که بدلیل شلی عضلات صورت، لبها و زبان رخ می دهد سخت تر است و نیازمند زمان و تعداد جلسات گفتاردرمانی بیشتری هستند.
والدینی که کودک دچار این اختلال دارند باید بطور منظم پیگیر برنامه گفتاردرمانی کودک خود باشند. اگرچه بهره هوشی کودک و تجربه گفتاردرمانگر نیز در درمان این اختلال اهمیت زیادی دارد. والدین همچنین باید بدانند که هرگونه سرزنش و یا تحقیر کودک خود سبب اختلال در فرایند درمان شده و آن را به تاخیر می اندازد ، آن ها با تشویق کودک خود می توانند به فرایند بهبود این مشکل در کودک کمک کنند.
ارتباط با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون