نوشته ها
علل و علائم صرع
علل و علائم صرع
صرع چیست؟
صرع گروهی از اختلالات مرتبط در سیستم های الکتریکی مغز است که مشخصهی آنها تمایل به ایجاد حملات مکرر است. حملات باعث تغییر در حرکت، رفتار، احساس یا آگاهی از جمله از دست دادن هوشیاری یا تشنج میشوند که در اکثر افراد از چند ثانیه تا چند دقیقه طول میکشد. حملات ممکن است در کودکان و بزرگسالان رخ دهند.
صرع نوعی بیماری روانی یا اختلال عملکرد فکری نیست و باید بدانیم هر کسی دچار تشنج میشود لزوماً صرع ندارد.
علائم صرع
اکثر افراد صرع را با تشنجها برابر میدانند، اما حملات صرعی میتوانند علائم مختلفی را ایجاد کنند؛ دو گروه بزرگ از حملات منطقهای و تعمیمیافته نامیده میشوند. علائم ممکن است از تشنجهای کل بدن گرفته تا فقط خیره شدن به فضا تا گرفتگی عضلانی که به سختی قابل مشاهده است، متغیر باشند. هر نوع حمله دارای مجموعهی مشخصی از علائم است؛ بخشهای زیر برخی از این نوع حملات و علائم آنها را بیان میکنند.
حملات پنهان
علائم قطع ارتباط با محرک های اطراف را ایجاد میکنند؛ به نظر میرسد بیمار «از بدن خود غایب است» و برای چند ثانیه با حلت منگ خیره میشود و سپس حالت طبیعی پیدا میکند و هیچ خاطرهای از این رویداد ندارد. این انواع حملات ممکن است از حدود ۴ تا ۱۴ سالگی شروع شوند؛ برخی از افراد ممکن است روزانه بسیاری از آنها را تجربه کنند. برخی از کودکان و تعداد اندکی از بزرگسالان ممکن است سالها قبل از تشخیص حملات پنهان داشته باشند زیرا آنها مدت کوتاهی طول میکشند و مراقبین یا بستگان ممکن است متوجه این حملات نشوند.
حملات تونیک کلونیک تعمیم یافته
برخلاف حملات پنهان، حملات تونیک-کلونیک تعمیمیافته (حملات گرندمال) به راحتی تشخیص داده میشوند. این حملات معمولاً با سفت شدن بازوها و پاها و به دنبال آن حرکات پرشی اندامها شروع میشوند. بسیاری از افراد ممکن است هنگام حمله از حالت ایستاده سقوط کنند؛ ممکن است کنترل مثانه یا روده از بین برود و فرد ممکن است زبان و یا بافت گونهی خود را گاز بگیرد. تشنجها ممکن است تا حدود سه دقیقه طول بکشد، پس از آن فرد ممکن است احساس ضعف و گیجی کند. تشنج های تونیک-کلونیک که بیش از پنج دقیقه طول میکشد یک اورژانس پزشکی است – باید با اورژانس تماس بگیرید.
حملات منطقه ای
اگرچه حملات تونیک-کلونیک معمولاً کل مغز را درگیر میکنند، حملات منطقهای فقط یک طرف مغز را درگیر میکنند. حملات منطقهای را میتوان به صورت ساده یا پیچیده طبقه بندی کرد. حملات ساده معمولاً یک قسمت واحد از مغز نظیر ناحیهی حرکتی، ناحیهی حسی یا سایر نواحی را درگیر میکنند. علائم مربوط به ناحیهی آسیب دیده هستند؛ به عنوان مثال، ناحیهی حرکتی منجر به تغییری در فعالیت حرکتی نظیر پرش انگشت یا حرکت دست، یا در صورت بودن در ناحیهی حسی، شنیدن صداها یا بوییدن بوهایی که وجود ندارند خواهد شد. حملات منطقهای پیچیده در لوب پیشانی یا گیجگاهی مغز رخ میدهند و اغلب نواحی دیگر مغز را تحت تأثیر قرار میدهد که بر هوشیاری و آگاهی تأثیر میگذارند.
این حملات منجر به حالت هایی شبیه به رویا میشوند و گاهی اوقات شامل فعالیت های غیرمعمول مانند چیدن در هوا، گویی چیزی در آنجا است، تکرار کلمات یا عبارات، خندیدن یا سایر فعالیت ها هستند.
علل بروز صرع
بر اساس گزارش بنیاد صرع، علت خاصی برای صرع در حدود نیمی از بیماران مبتلا به صرع ناشناخته است. با این حال، تعدادی از امراض وجود دارند که میتوانند منجر به صرع شوند.
- نقائص هنگام تولد
- نرسیدن اکسیژن به مغز
- سکتههای مغزی
- صدمات شدید به سر
- عفونت های مغزی
- تغییر بافت مغز (به عنوان مثال، بیماری آلزایمر).
برای کسب اطلاعات بیشتر در صفحه ی اینستاگرام همراه ما باشید.
جهت نوبت دهی اینترنتی میتوانید روی این لینک کلیک کنید تا وارد سامانه نوبتدهی اینترنتی کلینیک۲۴ شوید.