نوشته ها
عوارض، تشخیص و درمان سکته هموراژیک
عوارض بیماری
سکته مغزی میتواند منجر به ناتوانیهای موقت ودائم شود. شدت این عوارض به مدت زمان خونریزی و ناحیه درگیر بستگی دارد.
این عوارض عبارتند از:
- لختههای خونی
- مشکل در بلع یا تکلم
- التهاب ریه
- فقدان کنترل مثانه
- از دستدادن حافظه یا مشکل در تفکر
- درد
- مشکلات عاطفی
- تورم مغزی
- تشنج
- افسردگی
تشخیص بیماری
تشخیص سکته هموراژیک از طریق سابقه پزشکی بیمار و تست فیزیکی صورت میگیرد. طی تست فیزیکی، پزشک علائم قابل مشاهده بیماری را زیر نظر میگیرد. هوشیاری ذهنی، هاهنگی حرکتی و تعادل فرد توسط پزشک بررسی شده تا هر گونه بیحسی و ضعف در صورت، گیجشدگی، مشکلات تکلم و دیگر علائم تشخیص داده شود.
از آنجا که سکته مغزی انواع مختلف دارد، وجود یا عدم وجود خونریزی داخل مغزی بایستی از طریق تستهای تشخیصی بایستی بررسی شود.
برای تشخیص سکتههای هموراژیک، معمولا سریعترین و پرکاربردترین روش CT اسکن میباشد.
تستهای دیگر در این زمینه عبارتند از:
- MRI
- تست خون
- MRI آنژیوگرافی: در این روش به داخل عروق مغزی رنگ تزریق میشود.
تایید تشخیص نیز از طریق الکتروانسفالوگرام (EEG) و نمونهبرداری از مایع مغزی-نخاعی از ناحیه کمر انجام میگیرد.
درمان بیماری
این نوع سکتهها خطرناک بوده و جزو موارد اورژانسی پزشکی میباشند. براساس مجمع ملی سکتههای مغزی، با وجود اینکه سکتههای هموراژیک تنها ۱۵ درصد سکتههای مغزی را به خود اختصاص میدهند؛ عامل ۴۰ درصد مرگهای ناشی از این بیماری هستند.
درمان فوری به منزله تفاوت بین مرگ و زندگی بوده و طی آن تمرکز بر روی کنترل خونریزی و کاهش فشار داخل مغز میباشد. در ارتباط با بیماری که رقیقکنندههای خون یا داروهای مشابه مصرف میکرده، احتمالا دارویی برای خنثی کردن اثرات تجویز میشود تا از تنگشدگی عروق و تشنج جلوگیری شود.
به هنگام توقف خونریزی، جراحی گزینهای برای پیشگیری از سکته مجدد بوده و میتواند برای ترمیم ناهنجاریهای عروقی ناشی از سکته موثر واقع شود.
با خارج شدن فرد از شرایط خطر گام بعدی در فرآیند درمان، توانبخشی است. در این مرحله، هدف اصلی بازیابی قدرت، بهبود عملکرد تا جای ممکن و بازگشت به زندگی مستقل است. پزشک بهترین برنامه توانبخشی را برای بیمار مشخص میکند. این برنامه به سن فرد، سلامت عمومی و درجه ناتوانی ناشی از سکته دارد و درمانم شامل گفتاردرمانی، فیزیوتراپی و کاردرمانی خواهد بود. درمانهایی نیز برای ارزیابی سلامت ذهنی و بهبود افسردگی میتواند صورت بگیرد.