نوشته ها
انواع مثبت و منفی کمال گرایی چیست؟
انواع مثبت و منفی کمال گرایی چیست؟
عدهای از افراد، دو مفهوم مستقل از کمال گرایی را مطرح کردند که شامل «کمال گرایی مثبت یا سازگارانه» (Positive or Adaptive Perfectionism) و «کمال گرایی منفی یا ناسازگارانه» (Negative or Maladaptive Perfectionism) میشود. در ادامه، هر کدام از آنها را توضیح میدهیم.
-
کمال گرایی منفی:
کمال گرایی با وجود استانداردهای دستنیافتنی یا بسیار سخت و فرساینده تعریف میشود که رسیدن به آنها در بیشتر مواقع، از توان افراد خارج است. این افراد از استانداردها لذت نمیبرند و تنها برای احساس ارزشمندی، مفید بودن و برآورده کردن انتظارات اطرافیان یا جامعه تلاش میکنند. کمال گرایی منفی با عزتنفس ضعیف و والدین سختگیر ایجاد میشود. همچنین افراد، ارزشمند بودن خود را مشروط به برآورده کردن استانداردهای سخت میدانند. در نتیجه، کمال گرایی منفی همواره با احساس استرس، شرم و غم همراه است.
برای کسب اطلاعات بیشتر ، صفحه ی تلگرام ما را دنبال کنید.
-
کمال گرایی مثبت:
این نوع از کمال گرایی با نام «کمال گرایی سالم» (healthy perfectionism) نیز مطرح شده است. این مفهوم با تلاش برای پیشرفت یا فعالیت با بیشترین بازدهی تعریف میشود. در کمال گرایی مثبت، اهداف و استانداردها سخت اما قابل دسترسی هستند و نرسیدن به آنها، باعث افکار سرزنشکننده نمیشود. همچنین، فرد کمال گرا از دستآوردهای خود انگیزه میگیرد و از اهداف و استانداردهای خود لذت میبرد. این افراد استرس خاصی را تحمل نمیکنند و عزتنفس بالایی دارند. همچنین هدف آنها برآورده کردن انتظارات دیگران، احساس ارزشمندی در نگاه دیگران و کسب مقبولیت اجتماعی نیست. کمال گرایی با هدایت درونی که در انواع کمال گرایی مطرح میشود، به این مفهوم نزدیک است.
برای کسب اطلاعات بیشتر ، صفحه ی اینستاگرام ما را دنبال کنید.
البته کمال گرایی مثبت به عنوان مفهومی آکادمیک وجود ندارد و زمانی که از کمال گرایی یاد میکنیم، منظور ما کمال گرایی منفی است. اما سؤال افراد در این مورد که جنبه مثبت کمال گرایی چیست و چه کاربردی دارد، باعث شد تا این مفهوم را ارزیابی کنیم. کمالگرایی در جوانان نیز بهاندازه افراد بزرگسال وجود دارد. کودکان و نوجوانان کمال گرا بهطور معمول، تلاش زیادی برای موفقیتهای تحصیلی و ورزشی میکنند.