نوشته ها
درمان ضربه مغزی
درمان:
در درمان این بیماران دو هدف دنبال می شود. ابتدا درمان ضایعات ایجاد شده در اثر ضربه اولیه و سپس جلوگیری از آسیبهای ثانویه.
۱- شکستگی جمجمه:
- شکستگی های خطی روی سر نیاز به درمان خاصی ندارند و عارضهای ایجاد نمیکنند. اما شکستگیهای کف جمجمه ممکن است باعث آسیب به اعصاب سر و صورت مانند بینایی، شنوایی و یا اعصب صورت شوند. همچنین ممکن است این شکستگی ها موجب پارگی لایه مننژ و نشت مایع مغزی نخاعی شوند. هرکدام از این عوارض بر حسب شدت درمان خاص خود را دارند.
- شکستگی فرورفته: به حالتی گفته میشود که قطعه شکسته بداخل جمجمه و مغز فرو رفته باشد. اغلب این شکستگی ها باید جراحی شده و قطعه فرورفته خارج شود.
۲- خونریزی اپیدورال:Epidural Hematoma
خونریزی بین سطح داخلی جمجمه و لایه سخت شامه را خونریزی اپی دورال میگویند. در ابتدا این بیماران هوشیار بوده و فقط سردرد دارند. اما طی چند ساعت سطح هوشیاری کاهش یافته و در صورت عدم درمان ممکن است باعث مرگ بیمار شود. درمان این بیماران جراحی و خارج کردن لخته خون است.
۳- خونریزی سابدورال:Sabdural Hematoma
خونریزی زیر سخت شامه و سطح مغز را خونریزی سابدورال میگویند. ضربه مغزی و آسیب مغزی ناشی از آن در این بیماران شدیدتر است و درصد بالایی از این بیماران فوت میکنند. درمان این بیماران نیز جراحی فوری و تخلیه لخته خون است.
۴- خونریزی داخل مغز: Intracerebral Hematoma
این خونریزی معمولا با له شدگی (Contusion) و آسیب موضعی مغز همراه است. لخته خون و ورم ناشی از ضربه باعث فشار روی نواحی اطراف ضایعه شده و در صورت شدت ممکن است آن نواحی را نیز صدمه بزند. از این رو اگر حجم ضایعه و اثر فشاری آن شدید باشد بهتر است لخته خون و نواحی صدمه دیده به طریق جراحی تخلیه شوند.
۵- ضربه مغزی منتشر: Diffuse Brain Injury
در این نوع ضربه، تمام مغز آسیب دیده و معمولا ضایعه موضعی که بتوان با جراحی آنرا تخلیه کرد وجود ندارد. این بیماران اغلب بدلیل ورم ناشی از ضربه دچار اغمائ شدید میشوند. درمان این بیماران درمان تورم مغز و عوارض ناشی از اغمای طولانی است.