نوشته ها
انواع کمال گرایی چیست؟
انواع کمال گرایی چیست؟
پدیده کمال گرایی به سه دسته اصلی تقسیم میشود. هر سه دسته با رفتارهای مشابهی همراه هستند. درحالیکه انگیزهها و نتایج فعالیتهای آنها با یکدیگر متفاوت است. در ادامه، این سه دسته را بیان میکنیم.
- کمال گرایی با هدایت درونی (Self oriented perfectionism)
- کمال گرایی با هدایت برونی (other oriented perfectionists)
- کمال گرایی مبتنی بر دیدگاه جامعه (Socially prescribed perfectionism)
حالا هر کدام از این موارد را بهصورت تفصیلی توضیح خواهیم داد.
کمال گرایی با هدایت درونی
این مدل از کمال گرایی با انگیزه و میل شخصی برای نیاز به پیشرفت و رسیدن به اهداف مشخص میشود. افراد دارای کمال گرایی با هدایت درونی (self oriented perfectionism)، به استانداردهای خاصی پایبند هستند و از آنها انگیزه میگیرند. درحالیکه دیگران این استانداردها را سختگیرانه و بالا در نظر میگیرند. نام دیگر این مفهوم، کمال گرایی با استانداردهای شخصی (Personal standards perfectionism) است. احتمال کمتری وجود دارد که چنین افرادی از عادتهای آسیبزا برای مواجهه با استرس خود استفاده کنند. اهداف و استانداردهای این مدل از کمال گرایی، باعث سردرگم شدن یا کاهش بازدهی آنها نمیشود. کمال گرایی با هدایت درونی به مفهوم کمال گرایی مثبت نزدیک است.
کمال گرایی با هدایت بیرونی
افراد دارای کمال گرایی با هدایت بیرونی نیز استانداردهای بالایی برای خودشان دارند، اما استانداردهای آنها دو ویژگی بسیار مهم دارد که در ادامه بیان میکنیم. از محیط بیرونی به آنها دیکته و با گذشت زمان، بخش از هویت آنها شده است. بهم و نامشخص است.
در نتیجه، این افراد اختیار چندانی برای پذیرش استانداردهای خود نداشتند و این موارد از سوی والدین، نظام آموزشی یا جامعه به آنها تحمیل شدهاست. همچنین کمال گرایی با هدایت بیرونی به «کمال گرایی بههمراه سرزنش خود» (Self critical perfectionism) نیز معروف است. افراد کمال گرای با هدایت بیرونی، درصورت نرسیدن به این استانداردهای بالا، شروع به سرزنش خود میکنند. این افکار منفی و سرزنشکننده، باعث ایجاد «استرس آسیبزا» (Distress)، اجتناب از مواجهه با دیگران، اضطراب و تحقیر خود میشود.
صفحه اینستاگرام مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون اصفهان
کمال گرایی مبتنی بر دیدگاه جامعه
در سال ۲۰۱۴، «کمال گرایی مبتنی بر دیدگاه جامعه» (Socially prescribed perfectionism) برای مشاغلی مطرح شد که نیاز به تخصص زیادی دارند. جامعه بهصورت پیشفرض، از این افراد انتظار بیشتری دارد تا پشتکار بالا داشته باشند و اشتباهات کمتری انجام دهند. تعدادی از این مشاغل تخصصی، شامل وکالت، پزشکی و معماری میشوند. افرادی که در این مشاغل فعالیت دارند، تحت فشار بیشتری قرار گرفته و در معرض بحرانهای مختلفی هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- افکار ناامیدکننده و احساس عقبماندن از انتظارات
- استرس بیشتری دارند
- احتمال «آسیب به خود» (self-harm)
- احتمال «خودکشی» (Suicide)
این کمال گرایی در افراد و خانوادههای دارای استانداردهای فرهنگی یا اجتماعی بالای نیز وجود دارد. بهطور مثال، دانشآموزانی که والدین سختگیری دارند، دچار این مدل از کمال گرایی میشوند.
نوبت دهی اینترنتی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب نورون