نوشته ها
بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون :
۱-فیزیوپاتولوژی و علایم بیماری :
بیماری پارکینسون یکی از اختلالات دجنراتیو(تخریبی)مغز است که در مردان شایعتر از زنان بوده و سن شایع ان بین ۴۵تا۷۰ سال است.در این بیماری هسته های قاعده ای مغز و در راس ان ماده سیاه دچار تخریب می شوند. نتیجه این آسیب به هم خوردن بالانس استیل کولین و دوپامین در مغز است که تظاهرات بالینی خود را به صورت کندی حرکات، لرزش، وسفتی عضلانی نشان میدهد.
متعاقب این علایم که سه رکن اصلی بیماری هستند،
- بیمار دچار اختلال تکلم ، اختلال بلع، آبریزش از دهان،اختلال در راه رفتن و زمین خوردن مکرر می شود.
- نشانه های لرزش در دست نوشته های بیمار مشهود و بیمار برای غلبه بر ان ریزتر می نویسد.
- امضای بیمار دچار مشکل میشود.
- صدای بیمار لرزان، آرام، بریده بریده و به طور کلی اختلال تکلم پیدا می کند.وضعیت ایستادن فرد به مرور تغییر میکند.
- در مراحل پیشرفته پلکها گشاد، پلک زدن بیمار کم و در نتیجه چهره بیمار حالت خیره و اصطلاحا صورت ماسک مانند پیدامی کند.
- در ۱۰%بیماران اختلال حافظه در همراهی با علایم بیماری وجود دارد ولی تشخیص اینکه اختلال حافظه بیمار حقیقی ویا کاذب و متعاقب علایم خلقی ناشی از بیماری است به عهده پزشک می باشد.
چرا که درمان، کاملا متفاوت است.
در چند مطالعه فردی کوچک دیده شده است که سابقه مصرف قهوه و سیگاراثر محافظتی دراین بیماری داشته است که البته این مطلب به معنای توصیه به مصرف سیگار به عنوان پیشگیری یا درمان نمی باشد.
سرما، فعالیت زیاد و ضربه به سر به عنوان فاکتورهای خطر مطرح شده در پارکینسون ذکر شده اند .
آنچه حایز اهمیت است اینست که وجود تمامی علایم ذکر شده در بیمار الزامی نمی باشد و گاها تشخیص بیماری با تنها یکی از نشانه های ذکر شده مطرح شده و نشانه های بعدی در سیر بیماری ایجاد و یا درصورت درمان به موقع و موثر اصلا ایجاد نمی شود.
۲- درمان:
درمان پارکینسون به چهار بخش تقسیم می شود؛
الف-رژیم غذایی
ب-درمان دارویی
ج-بازتوانی
د-جراحی
الف. درمورد رژیم غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به پارکینسون تنها مورد تایید شده وقطعی محدودیت مصرف پروتئین برای این بیماران است. گوشت قرمز، به درجات کمتر گوشت سفید وحبوبات باید در بیماران محدود شود درعوض رژیم غذایی باید به سمت لبنیات و سبزیجات سوق داده شود. بهتر است بر خلاف افراد عادی مواد پروتئینی بجای ظهر، شب ها مصرف شود. همچنین، مواد غذایی حاوی ویتامین Eبرای بیماران سودمند خواهند بود.
ب. در درمان دارویی بیماران ذکر چند نکته اهمیت دارد:
- ** هر بیمار مبتلا به پارکینسون نیاز به اقدام دارویی ندارد و مرزی از علایم باید سپری شود که تصمیم بر درمان گرفته شود و این مطلب خود از مواردی است که نیاز به درمان تخصصی را تایید میکند.
- ** هر لرزشی پارکینسون نیست و تشخیص های افتراقی پارکینسون و شبه پارکینسون ها متنوع هستند.
- ** پاسخ به درمان در بیماران پارکینسون متفاوت است و نکته مهم اینکه دوز شروع درمان و اتفاقاتی که پس از چند دوره درمان حادث می شود درصورت اطلاع به پزشک معالج به خوبی کنترل می شود.
- ** قطع ناگهانی داروهای پارکینسون خطری جدی وگاها تهدید کننده حیات است پس تحت هیچ عنوان داروهای بیمار نباید به طور ناگهانی قطع شوند.
- ** خشکی دهان، سرگیجه، افت فشار خون، احتباس ادراری، تاری دید،علایم گوارشی، گیجی و خواب آلودگی، ورم اندام ها و بی خوابی ازعوارض داروها بوده که باید در معاینات دوره ای بررسی شوند.
ج. اقدامات بازتوانی :
شامل استفاده از واکر، ارتوز و انجام فیزیوتراپی درصورت اتروفی عضلانی برای حفظ حجم و قدرت عضلانی و پیشگیری از سقوط و بهبود راه رفتن بیمار، در موارد شدید است.
د.اقدام جراحی:
جراحی در بیماران پارکینسون از پیشرفت های جدید در زمینه پزشکی است که اخیرا چندین مورد در کشور خودمان ایران با همکاری تیمی از جراحان داخل و خارج بر روی چند بیمار انجام شده است. نکته مهم در این زمینه انتخاب صحیح بیمار است.در این روش درمانی بهترین کاندید ها بیماران جوان و با علایم خفیف و یکطرفه می باشند.