نوشته ها
راهکارهای ساده برای ترک عادت مخرب راضی نگه داشتن دیگران(۲)
چه راه هایی برای ترک عادت سمی راضی نگه داشتن دیگران وجود دارد؟
۵ـ محدوده وظایف خود را مشخص کنید.
یکی از بزرگترین اشتباهات افرادی که بهدنبال جلب رضایت دیگرانند، فراتر رفتن از حد وظایفشان است. در بعضی محیطها مانند محیطهای تحصیلی و کاری شرح وظایف مشخصتری وجود دارد. سعی کنید خط مشی مشخصی را دنبال کنید و اولویت را بر انجام شرح وظایف خودتان بگذارید. کمک کردن به دیگران کاری شایسته و قابل قبول است، اما قبل از انجام آن به این موضوعات بیندیشید که آیا شما حقیقتا مایل به انجام این کار هستید و آیا اطمینان دارید که از شما سوء استفاده نمیشود؟
در محیطهای خانوادگی و دوستانه معمولا شرح وظایف مشخصی وجود ندارد. در این زمان سعی کنید نقش خود را در محیط پیدا نمایید. از خود بپرسید آیا من میهمان هستم یا میزبان؟ آیا مسئولیتی که پذیرفتهام با نقشی که در این جمع دارم هماهنگی دارد؟ آیا من در تلاشم تا مسئولیتهای دیگران را نیز بهعهده بگیرم؟
در محیط خانه حتما وظایف را بسته به نقش اعضای خانواده تقسیمبندی کنید و از اعضا بسته به میزان مسئولیتپذیریشان قدردانی کنید. بهیاد داشته باشید محیط خانواده اصلیترین بستر شکلگیری شخصیت است، سپردن مسئولیت بیشازحد به یکی از اعضا میتواند موجب شود که این باور در فرد شکل بگیرد که او همواره موظف و مجبور به انجام وظایف دیگران است و قدردانی ناکافی از فرد موجب میشود فرد در آینده بیشتر بهدنبال جلب رضایت دیگران باشد. پس سعی کنید وظایفتان را مشخص کنید و درباره این موضوع شفاف خواستهتان را بیان کنید.
۶ـ نه گفتن را تمرین کنید.
یکی از اصولی که میتواند شما را از عادت سمی راضی نگه داشتن دیگران نجات دهد تمرین نه گفتن است. بهخصوص زمانیکه دیگران را عادت دادهاید که از شما درخواستهای زیادی داشته باشند. سعی کنید واضح منظور خود را بیان کنید و از نه گفتن مستقیم نترسید. از بهانهتراشی پرهیز کنید، زیرا اینگونه نمیتوانید پیام «دیگر به کسی اجازه نخواهم داد از من سوءاستفاده کند» را بهصورت واضح منتقل کنید. نگران نباشید نه گفتن، آنهم در زمان مناسب نهتنها بیاحترامی نیست بلکه احترام به زمان خودتان است.
نگران قضاوت دیگران نباشید. یعنی ذهنتان را درگیر این موضوع نکنید که ممکن است اطرافیان شما را فردی ناسازگار یا مغرور ببینند. با نه گفتنهای منطقی کسی برچسب ناسازگاری به شما نمیزند. از دیگران بهخاطر اینکه نمیتوانید درخواستهای نابهجایشان را انجام دهید عذرخواهی نکنید. اینگونه این طرز تفکر را در خود و دیگران ایجاد خواهید کرد که کار نادرستی انجام دادهاید. بهیاد داشته باشید توقع بیشازحد داشتن از دیگران کار اشتباهی است نه رد کردن آن.
ازطرفی مهارت نه گفتن باعث میشود که شما افراد سوءاستفادهگر را بشناسید و از آنها فاصله بگیرید و اطرافتان را از انسانهای قدرشناس پر کنید. قطعا این کار در مرحله اول برایتان دشوار خواهد بود؛ سعی کنید با گامهای کوچک شروع کنید و بعد با گذر زمان خواهید دید که پیشرفت میکنید و دیگر برایتان نه گفتن مثل شکستن شاخ غول نخواهد بود!
۷ـ کمکم از محدوده امنتان خارج شوید.
حال زمان آن رسیده است که از محدوده امنتان خارج شوید. اگر مدتزمان طولانی را صرف کسب رضایت دیگران کرده باشید، فاصله گرفتن از این عادت به شما حس ناامنی خواهد داد. شما حس میکنید که مردم شخصیت جدیدتان را دوست نخواهند داشت و شما را قضاوت خواهند کرد. در این زمان این نکات را بهیاد داشته باشید:
شما قرار نیست مهربانی کردن به دیگران را کنار بگذارید. مطمئن باشید افراد سالم به شخصیت جدید شما بیشتر جذب خواهند شد و شما را بیشتر از قبل دوست خواهند داشت. زمانیکه عادت به راضی کردن مردم را کنار بگذارید، وقت بیشتری برای بازیابی هویت خود و دوست داشتن خودتان خواهید داشت و این اعتمادبهنفس شما را افزایش میدهد.
این جمله را شنیدهاید که: «در دروازه را میتوان بست ولی در دهان مردم را نه.» مردم بههرحال شما را قضاوت خواهند کرد و پشت سرتان حرف خواهند زد. حال ترجیح میدهید وقتی دربارهی شما حرف میزنند شما را بیاعتمادبهنفس بخوانند یا با اعتمادبهنفس؟
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
۸ـ از افراد با نگرش منفی دوری کنید.
سعی کنید زمانتان را برای افرادی که انرژیتان را هدر میدهند و دائما از شما طلبکار هستند محدود کنید. همزبانی و دلسوزی بیشازحد برای این نوع افراد اشتباه است. چون حس ترس و گناه را به شما منتقل میکنند. این افراد مدام شما و اطرافیان را بیرحمانه نقد میکنند. توجه دلسوزانهی شما برای متقاعد کردن و یا کمک کردن به این افراد بهرهوریتان را در خانواده و در محل کار پایین میآورد. توجه داشته باشید این افراد از انرژی مثبت شما تغذیه میکنند و در ازای این انرژی خواری، تمام انرژی منفیشان به شما منتقل خواهد شد.
یادتان باشد شما به این افراد بدهکار نیستید که هرموقع دلشان بخواهد افکارشان را به وجود شما تزریق کنند. بنابراین صرفا برای راضی نگه داشتن دیگران، پای درددلهای منفیشان ننشینید و آنقدر قوی باشید که این افراد نتوانند طلبکارانه شما را وارد چرخهی معیوبی کنند که از طرد کردنشان احساس گناه کنید. پس یکبار انرژی بگذارید و این آدمها را از زندگیتان بیرون کنید یا ارتباطتان را با آنها کمرنگ کنید تا بار انرژی منفی این آدمها از روی دوش شما برداشته شود.
۹ـ شجاعت داشته باشید و جسورانه با نظرات دیگران مخالفت کنید.
به نظر شما این درست است که همیشه نظر دیگران نسبت به نظرات خودتان ارجحیت داشته باشند؟ اگر فکر میکنید که مورد توجه دیگران بودن یعنی اینکه همواره با نظراتشان موافق باشید، سخت در اشتباهید. پذیرش نظرات دیگران برخلاف میل باطنی کار صحیحی نیست. سعی کنید صادقانه و بدون ترس و البته باقاطعیتی همراه با احترام نظر خود را بیان کنید. برای تأیید و جلبنظر دیگران منفعلانه رفتار نکنید.
تردید را کنار بگذارید و موقع نظر دادن سرتان را پایین نیندازید. چراکه نیاز است بهاندازه کافی ارتباط چشمی هم داشته باشید. همینکه برای راضی نگه داشتن دیگران خودتان را سلطهپذیر نشان ندهید نیمی از راه را طی کردهاید. البته احتمالا در ابتدا فکر میکنید که این رفتار باعث میشود بقیه شما را طرد کنند و از دستتان عصبانی شوند اما جالب اینجاست که وقتی بقیه مصمم بودن شما را ببینند، هرچند در ابتدا از این رفتارتان استقبال نمیکنند اما در بلندمدت باعث میشود به اعتمادبهنفس شما پی ببرند. البته قرار نیست این مخالفت کردن حالت لج کردن داشته باشد. مرز بین لج کردن و مخالفت کردنهای بجا مرز باریکی است و کمکم قادر خواهید بود این مرز را تشخیص دهید.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
جهت اطلاع بیشتر در کانال تلگرام کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان عضو شوید.
مطالب پیشنهادی کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون (کلینیک مغز و اعصاب اصفهان):
راهکارهای اثربخش برای کنترل هیجانات منفی (۱)
تفکیک پذیری احساسات چیست؟ (۱)