نوشته ها
مهمترین دلایل ضعف در تصمیمگیری (۱)
چرا تصمیم گیری برای من دشوار است؟
چرا نمیتوانم تصمیم بگیرم؟ | چالشی که اجتناب از آن امکانپذیر نیست و همهی ما در برههای از زمان با این سؤال کلنجار رفتهایم. نوزادی را درنظر بگیرید که برای برطرف کردن مسئلهای چون گرسنگی با گریه کردن از مادرش میخواهد که این مشکل را برطرف کند. درواقع بهطور غریزی گرسنگی و نیاز به تعویض پوشک را اعلام میکند. تا زمانیکه در این دنیا زندگی میکنیم ناچاریم به حل مسائل و پاسخگویی به نیازهایمان بپردازیم.
هر چقدر بزرگتر میشویم مشکلات و نیازهایمان نیز گستردهتر میشوند. توجه کنید در تمام مقاطع زندگی و تحصیلی گرفته تا اجتماع و خانواده، ما مدام در حال حل مسئله و تصمیمگیری هستیم. شما تابهحال از خودتان پرسیدهاید که چرا نمیتوانم در موقعیتهای مختلف بهدرستی تصمیم بگیرم؟ به باورهای غلطی که از کودکی در ذهنتان رسوخ کردهاند توجه کردهاید؟ همان باورهای غیرواقعبینانهای که باعث میشوند تصمیم نگیرید یا اینکه دست به تصمیم اشتباه بزنید.
بهنظر شما چرا گاهی اوقات تصمیمگیری اینقدر سخت میشود؟ مهارت حل مسئله چه ارتباطی با تصمیمگیری دارد؟ و چگونه میتوان این مهارت را تقویت کرد؟ حتما با این جملات و باورهای غلط روبهرو شدهاید که تنها آدمهای ضعیف دچار مشکل میشوند. یا اینکه اطرافیان بهطور مستقیم شما را ناتوان خطاب کردهاند و این نگاه سرزنشگرانه اعتمادبهنفستان را نابود کرده است. حال چطور میتوانید با خلاقیت و درایت خودتان این مسائل را شناسایی و حل کنید تا بتوانید در انتها تصمیم درستی بگیرید؟ با ما همراه باشید.
با مهمترین دلایل ضعف در تصمیمگیری آشنا شوید:
در قدم اول برای پاسخ دادن به این سؤال مهم که چرا نمیتوانم تصمیم بگیرم باید ببینیم علت ناتوانی یا ضعف در تصمیمگیری از کجا نشئت میگیرد. منشأ این همه تردید و دودلی در چیست؟
۱ـ ترس از پذیرش مسئولیت
برخی از افراد همیشه میترسند از اینکه مسئولیت جدیدی را برعهده بگیرند. شاید شما هم جزء این دسته از افراد باشید. باید بدانید که تصمیمگیری ارتباط معناداری با مسئولیتپذیری دارد. درواقع اگر شما تصمیم میگیرید، باید پای تمام مسئولیتهای آن قاطعانه بمانید. برای مثال فرض کنید که شما دانشگاه قبول شدهاید. با رسیدن به این هدف یک مسئله را حل کرده و از پل کنکور عبور کردهاید. با این حساب یک مسئله برایتان برطرف شده و یک پله به جلو حرکت کردهاید. بالطبع از این به بعد یک مسئولیت به مسئولیتهایتان اضافه خواهد شد. پس جان کلام این است که شما با هر حل مسئلهای یک مسئولیت جدیدی را تجربه خواهید کرد و تصمیمگیری و انتخاب بدون پذیرش مسئولیت آن امکانپذیر نخواهد بود.
۲ـ بهطرز وسواسگونهای موقعیتها و مسائل گوناگون را تجزیهوتحلیل میکنید.
شاید زیاد یک مسئلهای را ارزیابی میکنید. اینقدر درگیر حواشی مسئله میشوید که اصل مسئله از ذهنتان میپرد. برای مثال آدمهای وسواسی خیلی با تأخیر تصمیمگیری میکنند. حتی ممکن است به دلیل ویژگی کمالگرایی که دارید این فرآیند نامطلوب در شما ایجاد شده باشد. وقتی نسبت به ویژگیهای شخصیتی و نقاط قوت و ضعف خود آگاهی نداشته باشید مدام تصمیمات اشتباه میگیرید یا طوری وسواسگونه با هر موضوع کوچک و بزرگی رفتار میکنید که درنهایت فرصتها را از دست میدهید.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
۳ـ نمیتوانید تصمیم بگیرید چون بهاندازهی کافی اعتمادبهنفس ندارید!
کمبود اعتمادبهنفس نشان میدهد که به توانمندیهای خودتان باور ندارید. وحشت دارید و میترسید و غالبا چنین سؤالاتی را از خودتان میپرسید. آیا من میتوانم؟ آیا من توان پذیرش مسئولیت جدید را دارم؟ همین شک به توانمندیهایتان عامل بزرگی است که قادر نباشید تصمیم بگیرید. بهعبارت دیگر هوش هیجانی پایین توانایی ابراز وجود را از شما میگیرد.
۴ـ مدام شک و تردید دارید.
یک دلیل دیگر که باعث میشود از زیربار مسئولیت فرار کنید، این است که مدام دچار شک و تردید میشوید. اینقدر در دایرهی تردید قرار میگیرید تا بترسید از اینکه انتخاب درستی انجام دهید. برای مثال با خودتان میگویید آیا قرار است تصمیم درستی بگیرم؟ از کجا معلوم که این تصمیم درست باشد؟ اگر فلان اتفاق نیفتد چی؟ البته این موضوع را میتوان به خصوصیات شخصیتتان هم مرتبط کرد.
۵ـ آیا راحتطلب هستید؟
یک پاسخ ساده و روشن در جواب به سؤال چرا نمیتوانم تصمیم بگیرم؟ وجود دارد و آن این است که برخی از افراد به قدری راحتطلب هستند که دوست دارند با کمترین تلاش ممکن، بیشترین دستاورد را داشته باشند. اگر فردی تنبل و راحتطلب هستید دیگر نپرسید چرا نمیتوانم تصمیم بگیرم؟ چون تصمیمگیری نیازمند تلاش مستمر و پذیرش مسئولیت و تمام عواقب احتمالی آن است و قاعدتا باید به خاطر آن به زحمت زیادی بفتید.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
جهت اطلاع بیشتر در کانال تلگرام کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان عضو شوید.
مطالب پیشنهادی کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون (کلینیک مغز و اعصاب اصفهان):
راه های کشف استعداد برای انتخاب رشته کنکور