نوشته ها
کاربردهای بالینی نقشه مغزی
چه کسی می تواند از نقشه مغزی سود ببرد؟
نقشه مغزی را می توان بر روی افراد در هر سنی -بزرگسالان، نوجوانان، کودکان و حتی نوزادان انجام داد. افرادی که با اختلالات خلقی روانی دست و پنجه نرم می کنند ممکن است از نقشه مغزی سود ببرند.
- بیش فعالی
- افسردگی
- اضطراب
- اختلال هراس
- TBI
- PTSD
- روانگسیختگی
- اختلال وسواس فکری عملی
- زوال عقل
- مشکلات خواب
کاربردهای بالینی نقشه مغزی
-
اختلالات عصبی روانی
آکادمی نورولوژی آمریکا (AAN) و انجمن نوروفیزیولوژی بالینی آمریکا (ACNS) بیان میکنند که نقشه مغزی ممکن است مکمل EEG معمولی در شرایط زیر باشد: غربالگری پیکها یا تشنجهای احتمالی صرع، غربالگری تشنجهای صرعی در بیمارانی که در معرض خطر بستری هستند. به بخش مراقبت های ویژه (ICU)، ارزیابی قبل از جراحی در صرع مقاوم به دارو، تشخیص عوارض حاد داخل جمجمه ای حین عمل، ارزیابی بیماران مبتلا به علائم بیماری عروق مغزی، ارزیابی شدت دمانس و انسفالوپاتی ها و EEG سرپایی .
از سوی دیگر، در مطالعات تجربی بدون هیچ مدرکی در عمل بالینی، QEEG برای شرایط زیر استفاده می شود: سندرم پس از ضربه مغزی، آسیب مغزی خفیف یا متوسط، اختلال کمبود توجه، اسکیزوفرنی، افسردگی، اعتیاد به الکل، وزوز گوش و برای نظارت بر پاسخ درمانی به داروهای روانگردان.
-
سکته
بیماران سکته مغزی معمولاً با ناهنجاری های معمولی ریتم مغزی مراجعه می کنند. نقشه مغزی در تشخیص یا نظارت بر ناهنجاری های سکته مغزی برای اولین بار توسط Kopruner در سال ۱۹۸۴ استفاده شد و قابل توجه ترین نتیجه این بود که نسبت امواج بتا/تتا به طور قابل توجهی در نیمکره آسیب دیده افزایش یافت. توان نسبی امواج α هم در نیمکره آسیب دیده و هم در نیمکره نرمال کاهش یافت و بهبودی پس از سکته مغزی ممکن است با استفاده از این الگو ارزیابی شود. فعالیت α پیشانی با پیامد عملکردی و پیشرفت اختلال شناختی مرتبط است زیرا ممکن است شاخصی از ظرفیت توجه پس از سکته باشد. مطالعات اخیر استفاده از مونتاژ الکترود EEG با چگالی پایین را پیشنهاد می کند – فقط چهار الکترود در ناحیه فرونتال: F3، F7، F4 و F8 برای ارزیابی تشخیص و نظارت در سکته مغزی.
-
اختلالات یادگیری و توجه
بسیاری از مطالعات بر نقش QEEG به عنوان یک ابزار تشخیص در اختلالات یادگیری با استفاده از قدرت طیفی و انسجام، با دقت ۴۶-۹۸٪ تاکید کرده اند. بر اساس فیزیولوژی عصبی، توان طیفی مجموع تخلیه های عصبی همزمان را نشان می دهد . همچنین ضخامت لایه قشر به طور مثبت با هوش ارتباط دارد به طوری که قدرت امواج EEG ممکن است ظرفیت پردازش اطلاعات قشر مغز را منعکس کند.
مطالعات اخیر یک همبستگی مثبت بین ضریب هوشی (IQ) و افزایش توان مطلق در باندهای α و β را گزارش کردند،. به طور کلی بر اساس مطالعات موجود، هرچه دامنه یا توان مطلق در نواحی خاصی از مغز بیشتر باشد، IQ بالاتر است. در عوض، در شدیدترین اختلالات یادگیری، ناهنجاری های QEEG قابل توجه است – میزان بالای قدرت آهسته امواج در نواحی خاصی با ضریب هوشی پایین همراه است .
علاوه بر این، انجمن عصبشناسی آمریکا نقشه مغزی را به عنوان تحقیقی برای تشخیص اختلالات یادگیری توصیه میکند. QEEG ممکن است نقش اساسی در ارزیابی و درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) نیز داشته باشد. کودکان و بزرگسالان مبتلا به ADHD افزایش قدرت را در باندهای θ و δ نشان می دهند. در همین حال، نوجوانان مبتلا به ADHD پاور امواج β کمتری را نسبت به افراد سالم نشان می دهند.
نقشه مغزی نقش حیاتی در روشن کردن الگوهای ارتباطات عملکردی در بیماران مبتلا به افسردگی دارد. QEEG می تواند ابزار مفیدی در تشخیص افتراقی بین افسردگی با حداقل تغییرات در EEG و تغییرات شدید عملکردی یا ساختاری باشد . دقت این پارامترها در تشخیص در چندین مطالعه تایید شده است که حساسیت ۷۲% تا ۹۳% را نشان میدهد .
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
نقشه مغزی نه تنها علائم افسردگی در مغز را نشان می دهد بلکه در مورد اضطراب نیز کاربرد دارد. بیماران مبتلا به اضطراب دارای الگوی فعالیت متفاوتی در امواج α هستند. بیماران مبتلا به فوبیای اجتماعی و مبتلایان به حملات پانیک نیز این فعالیت متفاوت امواج مغزی را نشان می دهند.
-
زوال عقل – آلزایمر
ناهنجاری های نقشه مغزی معمولاً در مراحل متوسط و پیشرفته بیماری آلزایمر شناسایی می شوند. شایع ترین تغییرات، تغییرات امواج δ و θ و کاهش فرکانس α-مرکزی است. یک همبستگی معکوس بین مرحله اختلال شناختی و قدرت در باندهای فرکانس پایین نیز گزارش شد. علاوه بر این، ریتم شبه α – کاهش باند فرکانس α در بیماران مبتلا به دمانس خفیف می تواند به عنوان یک نشانگر تشخیصی استفاده شود.
اسکیزوفرنی با تغییرات در امواج مغزی همراه است. همچنین شواهد فزاینده ای وجود دارد مبنی بر اینکه اسکیزوفرنی با تغییر فعالیت گاما مرتبط است ( لی و همکاران، ۲۰۰۳).
اوتیسم با یک سیستم عصبی آینه ای ناکارآمد مرتبط است. فعالیت نورون آینه ای را می توان در EEG به عنوان کاهش قدرت آلفا روی نوار حسی حرکتی مشاهده کرد. بیماران (Oberman et al., 2005). نشان داده است که کاهش فعالیت امواج مغزی مو منجر به کاهش قابل توجه علائم مرتبط با اوتیسم می شود (Pineda و همکاران، ۲۰۰۸). کویزر و همکاران (۲۰۰۹a) نشان داد که کاهش فعالیت تتا و به طور همزمان افزایش فعالیت بتا اثرات مثبتی بر عملکردهای اجرایی و رفتار اجتماعی در کودکان اوتیستیک دارد.
امواج تتا و دلتا امواجی در مغز هستند که عمدتاً زمانی که ما آرام و در خواب هستیم وجود دارند. با این حال، زمانی که این امواج وجود نداشته باشند یا تعداد آنها بسیار کم شده باشد، خوابیدن و آرام ماندن بسیار دشوار خواهد بود. با QEEG یا نقشه برداری مغز میتوان این موضوع را تشخیص داد و با درمان،میزان این امواج را در هنگام خواب افزایش داد. نقشه برداری مغز تشخیص اینکه شما به طور خاص از چه نوع اختلالی در خواب رنج میبرید را ممکن میسازد.
کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید.
جهت اطلاع بیشتر در کانال تلگرام کلینیک مغز و اعصاب نورون اصفهان عضو شوید.
مطالب پیشنهادی کلینیک تخصصی مغز و اعصاب نورون (کلینیک مغز و اعصاب اصفهان):
راهکارهای اثربخش برای کنترل هیجانات منفی (۱)